СРПСКИ ШКОЛАРЦИ У ПЕШТИ ПРОСЛАВИЛИ СВЕТОГ САВУ

Свечани програм поводом празника Светог Саве, ученици Српске основне школе и гимназије „Никола Тесла” у Будимпешти, ове године су приредили у великој сали Текелијанума. Због грађевинских радова на проширењу школске зграде, школарци су се у пратњи својих учитељица, наставника и професора, овом приликом окупили у легендарној задужбини добротвора, племенитог Саве Текелије, и то у три наврата. Програм су најпре пратили ђаци основне школе, затим ученици 9. и 12. разреда гимназије, и на крају њихови школски другови из 10. и 11. разреда.

Програм је почео Тропаром Светог Саве, у извођењу школског хора, под диригентском палицом професорке Оливере Младеновић Мунишић. Потом су свештеници Зоран Остојић, парох будимпештански и Далибор Миленковић, парох батски, уз саслужење ђакона Зорана Живића, освештали и пререзали славски колач. Директорка школе, др Јованка Ластић је, са оцем Зораном Остојићем, симболично преломила колач. Беседу о значају живота, мисије и делатности првог српског архиепископа и просветитеља, надахнуто је одржао о. Далибор Миленковић, вероучитељ у Српској школи.

Уследио је још један наступ хора који је, у три гласа, отпојао духовну песму „Тебе појем”. Био је то, према утисцима присутних, прави духовни доживљај. Затим су на сцену ступили ђаци, полазници драмске секције, који су извели сценску игру о детињству принца Растка, потоњег Светог Саве. У игроказ су веома вешто уткана чак четири главна елемента: сценска игра, рецитовање, глума и фолклор. Наратор је била Нађа Марчетић, улогу мајке играла је Јована Мајданџић, Растка је глумио Милош Јакшић, док је Свети Сава био Ђорђе Вукадинов. У улози анђела наступиле су Радмила и Сања Вуковић, Зора Сремчевић, Милеса Драгојловић и Јована Миленковић.

Фолклорна група Српске школе је током драмске игре, у улози народа, веома енергично извела три кореографије. Песму „Ко удара тако позно” соло је певала Лена Ембер, а пратиле су је Сузана Косновски и Ленка Кипријановић. Сценску угри је осмислила и режирала професорка Зорица Јурковић, док је кореографију народних игара увежбао Душан Вуковић.

При крају свечаности, професорка Марина Ремели је прочитала имена победника пројекта „Млади Европе”. Она је, у својству представника и организатора поменутог пројекта најуспешнијима уручила дипломе. То су махом били ђаци бившег, прошлогодишњег 7. и 8. разреда: Александра Иланковић, Ана Марија Добо, Барабаш Конц, Данило Милисавић, Марко Јокић, Уна Бојанић и Милош Анђелић.

Пригодни програм је завршен песмом „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави”, у извођењу хора Српске гимназије. Свечаност су својим присуством увеличали бројни посетиоци, међу којима је била и Вера Пејић Сутор, председница Самоуправе Срба у Мађарској.

На сам дан празника ученици, предвођени својим професорима, присуствивали су светој литургији у будимпештанском српском саборном храму Светог Великомученика Георгија. По традицији, светосавски кумови су и овом приликом били ђаци 12. разреда, на челу са својим разредним старешинама Изабелом Данко и Ериком Котхенц. Они су, придржавајући се древних обичаја, припремили славски колач и кољиво. Послужење је после свете литургије приређено у сали месне црквене општине.

 

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта