СРПСКО – ГРЧКО ВЕЧЕ У ДЕСЕТОМ КВАРТУ БУДИМПЕШТЕ

Српска самоуправа 10. кварта Будимпеште организовала је недавно „Балканско вече“. У сали Дома културе „Кереши“, гости су били оркестри „Бабра“ и „Мидрос“, који су изводили српске и грчке народне песме. По обичају се окупио велики број посетилаца, жељни да се забаве, ухвате у коло и заиграју уз добру музику. Забава је трајала четири сата, а у паузи су гости потрошену енергију надокнадили буреком.

Чланови оркестра „Бабра“ су Мађари, који су завршили Одсек етномузиколигије на Музичкој академији и специјализовали се за балканску музику. Ово је четрврта година откако заједно музицирају. Вокални солиста је Давид Пожоњи из Душнока, који од малена свира нашу музику. Оркестар „Бабра“ има веома богат репертоар и познати су у Будимпешти и у широм Мађарске.

Грчки оркестар „Мидрос“, под управом Габора Шмука, постоји већ петнаест година, а чине га Грци и Мађари. Имали су бројна гостовања по земљи и иностранству, а 2012. су издали свој ЦД. На репертоару имају 350 песама народне музике и овом музичком жанру дају велики значај.

Богдан Сабо, председник Српске самоуправе X кварта, каже да је и овага пута задовољан успехом ове веселе вечери. Од прошле године, када је први пут организовао овакав програм, интересовање житеља тог дела града је повећано. Око 200 гостију, углавном Мађара и Грка, било је захвално што им се пружила прилика да играју уз српску и грчку музику. Захваљивали су се Богдану Сабоу и предлагали да оваквих вечери буде што више.

Извор : Српске недељне новине, Будимпешта