СРПСКО ПОЗОРИШТЕ ОРГАНИЗУЈЕ ФЕСТИВАЛ ТЕАТАРА НАЦИОНАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА У МАЂАРСКОЈ

У Националном позоришту у Будимпешти одржана је прес конфернција поводом предстојећег Фестивала народносних позоришта, који ће бити одржан од 20. до 27. марта, у Српском позоришту у Мађарској.

Представницима медија обратили су се Миклош Шолтес, државни секретар Министарства за људске ресурсе, односе са јавношћу, народностима и верским заједницама, Јанош Фузик, председник Одбора за народности у Парламенту Мађарске и уједно представник Словака у том телу, Атила Видњански, директор Националног позоришта, Љубомир Алексов, представник Срба у Парламену Мађарске, Андраш Частван, председник Мађарског народносног театарског друштва и Милан Рус, директор Српског позоришта у Мађарској, које је и организатор овогодишњег фестивала, поред Мађарског народносног театарског друштва.

На конференцији је констатовано да је одржавање оваквих фестивала значајно јер, како је истакао Миклош Шолтес, народности у Мађарској су веома важне већинском становништву, за изградњу стабилног друштва. Због тога, према његовим речима, Мађарска подржава и помаже школство, цркву, културу и очување матерњег језика.

„Велику материјалну подршку дајемо народносним позориштима и домовима културе. Истакао бих улагања у Немачко позориште у Сексарду, Хрватско казалиште у Печују и Српско позориште у Нађмезе улици у Будимпешти“, рекао је Шолтес.

Љубомир Алексов, који је учинио кључне кораке како би овај фестивал био одржан, захвалио се Влади Мађарске што је изашла у сусрет и повећала средства за функционисање и опстанак народносних позоришта и финансијски омогућила да се овај фестивал реализује.

„Откад постао начелник Ловре и откад смо тамо сместили Српско позориште, пратим његов рад и значај за нашу заједницу. Заједно смо прошли многе ситуације и сматрам да постоји велика потреба да се овакви фестивали одржавају“, нагласио је Љубомир Алексов.

Милан Рус се овом приликом присетио првог фестивала, одржаног 1993. године, али и других који су од тада одржани. Он је изложио пресек програма и представа које ће публика имати прилику да погледа на фестивалу и позвао госте на гала вече и отварање, 20. марта од 19 часова, у Националном театру.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта