„SRPSKO SRCE JOHANOVO“ PREDSTAVLJENO PEĆINAČKOJ PUBLICI

U holu Kulturnog centra Pećinci, u sredu je održano književno veče, u okviru kojeg je pećinačkoj čitalačkoj publici predstavljena knjiga “Srpsko srce Johanovo” autora Veselina Dželetovića, koji je na poseban način opisao potresno svedočanstvo o stradanju Srba u “Žutoj kući” u Albaniji.

Roman o trgovini organima na Kosovu i Metohiji, koji je do sada imao preko 350 promocija, 13 izdanja i koji je preveden na više svetskih jezika, izazvao je veliku pažnju čitalačke publike u Srbiji, ali i šire, a prema rečima samog autora Veselina Dželetovića, sve je počelo kao poema.

“Nakon što sam upoznao Nemca Johana, koji nosi srce Srbina koji je kodnapovan sa Kosova i Metohije, i čuo njegovu priču koja je kod mene proizvela jako veliki bol, ja sam seo i napisao poemu, koja je kasnije bila inspiracija za knjigu. U pitanju je potresna priča o Johanu koji je tražio porodicu oca čije je srce nosio, pronalazak njegovog deteta i odluka da pređe u pravoslavlje i usvoji to dete. Tako smo i saznali za tu priču. To je bilo davne 2004. godine kada niko nije pričao o trgovini organima, samo sam ja pisao o tom jednom događaju. U pitanju je topla priča o tome kako je sve počelo i kako se završilo, a najveći kompliment koji sam dobio je da u romanu nema mržnje i, kako kaže Olivera Katarina, ovo je roman gde je jedan veliki zločin opisan na jedan poetski način. Pridržavao sam se moje poeme, samo sam je proširio i pretočio u roman koji je na neki način moja bitka za moj zavičaj i želja da se nikad više nigde ne dogodi” – rekao je Dželetović, i dodao da je roman zasnovan na istinitim događajima i kao takav bio je inspiracija za snimanje istoimenog filma u američkoj produkciji.

Veselin Dželetović je rođen na Kosmetu, član je Udruženja književnika Srbije i Međunarodne federacije novinara, predsednik Udruženja pisaca „Poeta“ i viši stručni saradnik Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika. Objavio je deset knjiga, a iza sebe ima devet nagrada.

Na pećinačkoj promociji su, pored autora, govorili Slobodan Rosić član Udruženja pisaca “Poeta” i pisac Sanja Radojković, a veče su izvornom srpskom pesmom uveličale i članice pevačke grupe Udruženja “Svitac” iz Deča.

Izvor: Opština Pećinci