СРС ЗА УКИДАЊЕ ЗАБРАНЕ ЗАПОШЉАВАЊА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ

Одборничка група „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини Града Новог Сада противи се Кадровском плану градских управа, посебних организација и служби Града Новога Сада за 2018. годину, усвојеном од стране владајуће скупштинске већине.

„Иако је усвајање оваквог Кадровског плана обавеза која је прописана Законом о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе, јасно је да овакав план садржи низ мањкавости и недостатака, који морају бити исправљени у наредном периоду. Ми српски радикали сматрамо да је под хитно потребно ставити ван снаге одлуку Владе Републике Србије, која је по налогу Међународног монетарног фонда, пре четири године забранила запошљавање у јавном сектору. Испуњавање оваквих накарадних налога произвело је низ штетних последица, како по Републику, тако и по сам Град“ – истакла је на конференцији за медије Марина Недељковић, одборник Српске радикалне странке у Скупштини Града Новог Сада. 

Српска радикална странка оштро се противи најавама о додатним отпуштањима у јавном сектору, имајући у виду да у систему Града Новога Сада постоје реалне потребе за запошљавањем нове радне снаге, услед константног одлива радника у одређеним примарним делатностима, али и одласка у пензију, док са друге стране постоји потреба за редуковањем броја запослених када су неке градске службе, управе и сектори у питању.

„За 2018. годину, предвиђено је да на одређено време буде запослен 181 извршилац и у односу на укупан број од 1410 запослених то је око 13% радника запослених на одређено време, што представља значајан број. Међутим, градске управе у једном броју случајева траже од надлежног министарства одобрење за запошљавање, које се често и не даје и тако се морају писати ургенције које исто тако неретко остају без одговора. Забрана запошљавања, отпуштање из јавног сектора и запошљавање на одређено време производе штетне последице – поред тога што лоше утичу на само обављање послова у градским управама где радници нису запослени да обављају послове како треба, када свако мало стрепе да ли ће им бити продужен уговор, и на много других начина осећају несигурност јер, на пример, не могу да подигну стамбени кредит за решавање стамбених питања и тако даље. Резултат свега тога је да они, заједно са све већим бројем студената и младих свршених дипломаца не виде перспективу у свом граду и у својој земљи.“ – сматра Недељковић.

Српска радикална странка залаже се за укидање забране запошљавања у јавном сектору и за реорганизацију истог, имајући у виду да не можемо зауставити ни време ни живот свих нас или га наставити ван граница ове земље, само зарад испуњавања лудачких и надасве штетних налога Међународног монетарног фонда и евроунијатске стрампутице у коју срљамо последњих осамнаест година.

Ostavite odgovor