ШТА ПАОРУ ЗНАЧИ “ВЕЋИ АГРАРНИ БУЏЕТ”?

Радост у кући Небојше Радића у Бачком Брестовцу. Стигло решење од Министарства пољопривреде о субвенцијама за товне свиње. За 2017. годину. Чека се исплата више од 130.000 динара. А за 2018. – видећемо. Ево, приближава се и 2019. Наравно, ово “радост” је са големом дозом цинизма и црног хумора. Али тако је код нашег народа. Када је најтеже – окрени на шалу.

Паоре ће и у 2019. наставити да “жуља” недостатак “плавог дизела”. У Министарству пољопривреде су елегантно “врућ кромпир” пребацили у двориште Министарства финансија. Иначе, агроекономисти су израчунали да сељаци годишње на потрошено горово плате акциза и пдв-а у износу од више од 30 милијарди динара.

Министар најављује 52 милијарде динара намењеног аграру. Очекује се и да скупштинска већина подржи тај предлог. Наравно, у ову масу су урачуната и пренесена дуговања из ове и претходне године. Неки од упућенијих процењују да је реч о седам милијарди динара, али за сада се то поуздано не може тврдити.

Када је о директним давањима реч, ратарима остаје “грандиозних” 4.000 динара по хектару, а славодобитно се најављује повећање са 10.000 на 15.000 динар по грлу за тов јунади.

Важно ће бити и колико ће проћи од усвајања буџета до доношења уредбе о трошењу новца намењеног аграру. Да подсетим да је ове године прошло 60 дана.

Када Скупштина усвоји буџет, видећемо да ли ће део намењен аграру бити као и предходних година мањи од законом загарантованих пет одсто.

А наш саговорник са почетка приче, Радић, у сезони свињокоља недавно је продао 50 товљеника по цени од 140 динара по килограму. Укршта јоркшир крмаче са ландрас нерастовима. Тови од 153 до 160 дана. Просек товљеника за тај период је 109 килограма. Меснатост је изнадпросечна. Сам производи сточну храну. Изузетан је и у ратарству, а то потврђују и овогодишња производња кукуруза на појединим парцелама од 16 тона по хектару (са 13,89% влаге), пет тона соје по хектару или осам тона пшенице. Све то није довољно за значајнији позитиван биланс на крају године. Резултат – смањење са 15 на 10 крмача у обору. Јасна порука креаторима аграрне политике.

Извор агроклуб