ŠTA RADITI U PČELINJAKU

Sada je već blizu aktivniji deo sezone i za pčelare će biti više posla na pčelinjaku, posebno ako bude više toplijih dana i izetanja pčela. U slučaju da i dalje bude hladno, neće biti mnogo potrebe a ni mogućnosti za intervencije.

Jedino pčelari koji strahuju da su im pčele ostale sa nedovoljno hrane mogu da dodaju šećerno- medne pogače, ali i njima svetujemo da najpre otvore nekoliko košnica,  pogledaju da li na ramovima sa pčelama ima mednih venaca. Ako ima, nema potrebe za dodavanjem pogača i najbolje je ostaviti pčele da mirno zimuju.

Ako nema, mogu se dodati pogače, ili približiti neki ram sa medom uz samo klube pčela, a ukloniti prazan ram koji je tu bio. Kao alternativa pogači može se staviti i saće sa medom, koga isečemo iz nekog rama i stavimo položeno preko satonoša, gde smo prethodno stavili nekoliko sitnih grančica ili nečeg drugog u funkciji odstojnika.

Ako vreme znatnije otopli i pčele izleću u potrazi za polenom, mogu se pogledati sumnjiva društva, koja ne izleću ili kod kojih se na poletaljci uoče znaci mogučih nepravilnosti, na primer mnogo mrtvih pčela, zapušeno ili jako zaprljano leto, mnogo izmrvljenog voska na poletaljci, grabež i slično. Ukoliko se još ranije posumnjalo na neko društvo da nema maticu, sada se može pogledati, pošto će verovatno u većini košnica biti legla i lako će se uočiti bezmatak.

U ovo doba, takvom društvu se može pomoći samo tako da se spoji sa nekim normalnim društvom, preko lista novina, i to kada malo otopli, ako nije pogodno vreme onda je najbolje sačekati mart.
Tada bi trebalo postaviti pojilice na neko sunčano mesto pored pčelinjaka. Voda se može vrlo malo posoliti, najbolje morskom solju, što će pčelama biti izvor nekih minerala.

Sada je dobro da se doda neki utopljavajući materijal (novine, karton, stiropor…) pod krovove košnica.

U ovom mesecu bi trebalo obaviti uzimanje uzoraka mrtvih pčela radi veterinarskog pregleda i poslati ih na analizu.
To je posebno važno za pčelare koji sele košnice na paše i za proizvođače matica i rojeva.

Izvor: Domaćinska kuća