СТАЛНА ПОСТАВКА ЈЕДИНСТВЕНЕ ЗБИРКЕ СКУЛПТУРА НА ОТВОРЕНОМ У АПАТИНУ

Ових дана се у Апатину приводи крају уређење збирке скулптура савремене уметности на отвореном простору. Ову јединствену трајну поставку чини 53 дела српских и европских аутора, постављених на различитим јавним површинама у овом бачком градићу. Скулптуре су настајале током деценија, као производ међународног симпозијума скулптура „Меандер“.

„Симпозијум скулптура „Меандер“ је као тему имао спој индустрије и уметности, па су зато вајари своја дела израђивали од расположивог метала у погонима апатинских фабрика“, каже Данијела Обрадовић, директорка Општинског културног центра Апатин, установе која је задужена за збирку.

Она објашњава да су многа дела дошла до фазе када им је неопходна заштита и често су својом апстрактношћу збуњивала Апатинце и њихове госте, али упркос томе она су сачувана и на њима нема трагова вандализма што указује на свест грађана о вредности ових уметничких дела.

„Овим пројектом вршимо музеолошку обраду збирке што подразумева конзерваторски третман, поставку осветљења,  постављање табли са легендама и инфо табли, а осмишљење су и изложбене целине“ каже Обрадовићева.

Према њеним речима, на тај начин ће цела поставка бити уврштена у туристичку и културну понуду града. Скулптуре се данас могу видети на једанаест локација у ширем центру Апатина, као и уз шеталиште на Дунаву.

Пројекат се реализује у склопу програма „Градови у фокусу“ Министарства културе и информисања Републике Србије, а подржан је и од стране локалне самоуправе општине Апатин.

Извор: Општина Апатин