ШТАМПАНА ИЗДАЊА КЊИГА СУ НЕПРОЦЕЊИВО БЛАГО

„Већ два миленијума наша цивилизација се са колективним наслеђем упознаје посредством књиге која се, у овом трећем миленијуму, суочава са новим изазовима које доноси технолошка револуција,“ рекла је данас у Сремским Карловцима, на трибини „Књига и нови медији – удруженим снагама“, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Ти изазови, како је констатовано на овој конференцији коју је организовао сремскокарловачки Факултет за менаџмент, иду дотле да има много оних који верују да ће електронска издања сасвим потиснути традиционална штампана издања књига, али и много и оних који верују да се то, ипак, неће десити.

„Што се нашег Секретаријата тиче, ми кроз пројектно суфинансирање снажно подржавамо издаваштво и издаваче, јер су традиционалне штампане књиге и даље наше непроцењиво благо, које ћемо, са поносом, промовисати и на предстојећем Међународном сајму књига у Београду, као и на другим издавачким сусретима. И наш Секретаријат и Покрајинска влада у целини ће, у том смислу, и у будућности бити поуздан партнер свима који управо кроз издања књига чувају културно наслеђе“, нагласила је Милошевићева.

Поред ње, на конференцији су говорили и амбасадор Краљевине Мароко Мохамед Амин Белхаж и амбасадора Палестине у нашој земљи Мохамед Набхан. Белхаж је, том приликом, изразио задовољство што ће на овогодишњем 63. Међународном сајму књига у Београду управо његова земља бити почасни гост.

„У нашој култури књига и данас има веома важно место, а електронска издања је, без обзира да ли је реч о књигама на арапском, шпанском, француском или енглеском језику, нису потиснула“, додао је марокански амбасадор.

Испред Факултета за менаџмент учеснике конференција организоване у четири сесије – “Култура читања“, „Лингвистичка и медијска писменост“, „Библиотеке, интернет и демократија“ и „Књига у корицама глобализације“ – поздравио је декан проф. др Горан Квргић.