„СТАРА И РЕТКА КЊИГА У БИБЛИОТЕЦИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА КИКИНДА“

У холу Историјског архива, отворена је изложба под називом „Стара и ретка књига у библиотеци Историјског архива Кикинда“, аутора Срђана Сивчева и Николе Радосавчева. Посетиоци ће, у наредне две недеље, бити у прилици да погледају тридесетак веома ретких књига, али и да прелистају нека ретка издања, од преко четири и по хиљаде наслова, колико се налази у библиотеци Историјског архива. Догађају је присуствовала Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

“Изложбом у Историјском архиву још једном је потврђено колико је он битна институција за Град Кикинду како би се наша прошлост на најбољи начин очувала. Сматрам да ми као заједница треба много да радимо на представљању архивске библиотеке нашим суграђанима, зато редовно подржавамо рад ове установе“, рекла је Валентина Мицковски.

Посетиоци су били у прилици да прелистају ретке књиге као што је ратни албум од 1914. до 1918. године, потом дело “Успомене на савезништво“ из 1929. године , док је премијерно приказан каталог производа кикиндске Ливнице из 1938. године:

“Радећи на ревизији нашег књижног фонда закључили смо да имамо веома вредне наслове које треба приказати Кикинђанима зато што су изутетне старости и битности за сам град. Представили смо тридесетак књига које су штампане до 1941. године, док су нека издања вома ретка .Најстарија књига која је изложена је из 1811. године и ради се о Природопису Павла Кенђелца, што је прво дело које се бави природом у Срба“, објаснио је В.Д. директора Историјког архива Кикинда и један од аутора изложбе.

Извор: Град Кикинда