STARČEVO: SEZONA KOJE SE PČELARI NEĆE RADO SEĆATI

Stevan Petrović iz Starčeva prekaljeni je pčelar, koji se tim poslom bavi decenijama, a tek nešto kraće je i sekretar jednog od najorganizovanijih pčelarskih društva (iz pomenutog mesta), navodi 013info.

– Kao pčelar nisam preterano zadovoljan ovom sezonom. Zapravo, ima dve priče – one pčele koje sam selio nisu donele meda koliko sam očekivao, dok su one druge koje sam, igrom slučaja, ostavio kod kuće, nisu prošle ništa gore, čak naprotiv… Te koje sam selio su se možda vratile i oslabljenije, a u razgovoru sa kolegama, shvatio sam da ni kod njih nije mnogo bolje, pa razmišljaju o prihrani, to jest o dodavanju pogača društvima, što baš i nije uobičajeno u ovo doba. Ove godine su se mnogi žalili da su ostali bez matica, iako su uredno razrojavali društva. To znači da je bilo dovoljno prostora u košnicama, pa se ne može sa sigurnošću reći šta je uzrok i da li je za to kriv kišni period ili nešto drugo. A pomenuto se odrazilo i na prinose, pa je u suncekretovoj paši bilo je oko 12 kilograma po košnici, dok je u begremovoj bilo i manje. No, šta je tu je, sada nam preostaje da društva tretiramo oksalnom kiselinom protiv varoe i da se nadamo da će naredna godina konačno biti bolja – kaže ovaj pčelar.

A kada je reč o organizaciji čiji je dugogodišnji sekretar – Društvu pčelara Starčevo, tamo je pre izvesnog vremena iazbrano novo rukovodstvo: predsednik je Goran Stanković, blagajnik – Kosta Aća, a upravni odbor čine  – Slobodan Ratić, Đura Šepa, Boža  Dubljević i Šandor Đerfi.

 – Zbog nastale situacije sa koronavirusom, a razliku od mnogo godina unazad, zasad nećemo održavati nikakva predavanja i okupljanja. U slučaju da dođe do popuštanja mera, obavestićemo kolege blagovremeno. Inače, trenutno prikupljamo članarinu za narednu godinu i bilo bi poželjno da se članovi jave do 20. decembra, pre svega oni koji su zainteresovani za časopis „Srpski pčelar” – ističe Petrović.

To znači da bi članovi trebalo da uplate Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) – 3.300 dinara, vojvođanskom savezu – 1.000, a starčevačkom društvu – 1.200; sve infomracije u vezi s tim mogu dobiti od Stevana Petrovića na telefon 064/70-11-663.

Izvor: 013info