STARČEVO: SVI POBEDILI NA PETNAESTOM FESTIVALU AKUSTIČNE GITARE „GAŠINI AKORDI”

Petnaesti Festival akustične gitare „Gašini akordi” upriličen je u petak, 26. novembra, u Kreativnom kulturnom klubu starčevačkog Doma kulture, navodi 013info.

Nesvakidašnje popodne, dupke puno pozitivnim vibracijama, krenulo je podsećanjem na prethodne manifestacije i sećanjima na prerano preminule muzičare i poklonike ovog instrumenta.

Događaj je otvorio direktor Doma kulture, Darko Ješić, istakavši da je ove godine, iz razumljljivih razloga, izostao međunarodni prefiks, koji je godinama krasio ovu manifestaciju i da je stoga fokus stavljen lokalne talnete, što se pokazalo krajnje ispravnim.

Prethodno je poznati gitarista i muzički urednik festivala, Željko Tođeraš, podsetio na to kako su nastali „Gašini akordi” i ko je bio Dragan Dimitrijević Gaša, a naglasio je i da se suština ovog festivala, pored afirmacije kvalitetne muzike, nalazi i u želji da se ne zaborave veliki muzičari i dobri ljudi. U tom duhu, on je s mnogo emocija govorio o nedavno upokojenim rok-legendama – Branislavu Đekoviću Đeki, Milanu Jarakoviću, Saletu Đurinu i Raletu Rajačiću. Na tu sentimentalnu priču nadovezao se još jedan višegodišnji učesnik „Gašinih akorda” – Zoran Ilić, koji je ove godine bio i selektor festivala.

Nakon toga, usledili su  revijalni nastupi mladih nada – grupa „Gitarta”, „Jutarnji program” i „Sindrom”, koji je i poslednji pobednik festivala. Svi oni su izvanrednom svirkom izmamili sijaset aplauza, ovacija i osmeha, kao i pozive na bis. Njihovo muzičko umeće jednoglasno je pohvalio i stručni žiri, koji je pored Tođeraša i Ilića, činio i Milutin Bojičić. Oni su sve te pančevačke mlade nade sasvim zasluženo proglasili za pobednike i uručili im prigodne diplome.

Na kraju su, ionako odličan štimung, popularnim rok hitovima dopunili duo Tođa i Mizge, a šlag na jubilarnoj torti bio je nastup sastava „Rezervni plan”.

Izvor: 013info