СТАРО ЈЕЗЕРО БИЋЕ ЗЕЛЕНИЈЕ И УРЕЂЕНИЈЕ, А КВАЛИТЕТ ВОДЕ БОЉИ

Нови осамнаестомесечни прекогранични пројекат, вредан 413.000 евра, који ће заједно реализовати Кикинда и Жомбољ, у случају нашег града, за циљ има уређење друге стране ободног канала, од моста на Старом језеру до паркинг испред СЦ “Језеро”. Предвиђено је постављање урбаног мобилијара, јавне расвете и изградња нових пешачких стаза. Тај део Старог језера додатно ће се озеленити. То су данас најавили Саша Танацков, члан ГВ за привреду и инвестиције и Мирослава Крнић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој. Европска унија ће финансирати 80 одсто пројекта “Рехабилитација екосистема и очување природних добара у Жомбољу и Кикинди”, што значи да ће партнерима на располагању бити нешто више од 350.000 евра:

-Покушаћемо да искористимо ову грађевинску сезону, како би се до краја године окончали сви предвиђени радови. Пројекат подразумева и одржавање кампова за децу, у Кикинди и Жомбољу. Надам се да ће нам, у наредних годину и по дана, епидемиолошка ситуација ипак дозволити да и то учинимо. Ови радови неће значити завршетак уређења Старог језера. Постоји озбиљне идеје које чекају инвеститоре, попут аква и спа садржаја. Граду је потребан и хотел, али су то ипак дугорочни пројектни – назначио је Танацков и додао да ће румунска страна, локалитете сличне нашим бањама, претворити у излетишта. Да је и унапређење квалитета животне средине један од циљева пројекта “Еко – лејкс” назначила је Крнић. Осим партерног и хортикултурног уређења простора Старог језера, предвиђено је и постављане аератора за побољшање квалитета воде:

-Циљ је да унапредимо квалитев воде у Старом језеру и ободном каналу. Овим апаратом се подиже проценат кисеоника. Конкретно, рибљи и други живи свет требало би да буде богатији. Квалитет воде ободног канала сада је четврте и пете класе. Као највећи еко потенцијал Кикинде, грађани су препознали управо Старо језеро- саопштила је Крнић.

Извор: Град Кикинда