STEPANOVIĆ: NAJ JE REČ KOJA OBAVEZUJE

Najmlađe udruženje građana na teritoriji opštine Pećinci – „Naj Sremci“ obeležilo je 3. februara svoju prvu krsnu slavu Svetog Maksima Ispovednika. Iako zvanično postoje svega mesec dana, Naj Sremci su te večeri, u Domu kulture u Donjem Tovarniku, uspeli da okupe preko 150 zvanica iz kulturnog, javnog i političkog života pećinačke opštine, što im je, kako nam je rekao predsednik Udruženja Milan Stepanović, i bio cilj, jer žele da uspostave što bolju saradnju sa svim strukturama u lokalnoj zajednici, a pre svega sa udruženjima građana iz pećinačke opštine, ali i iz cele Srbije.

„Cilj nam je da čuvamo i promovišemo tradiciju, kulturu i običaje Srema, jer smatramo da bogatstvo sremske tradicije mora biti sačuvano za buduće generacije. Reč „naj“ u nazivu nas obavezuje da damo sve od sebe. Zato smo pripremili vrlo ambiciozan program, kako bismo kroz brojne manifestacije tradicionalni sremski način života i tradicionalne sremske vrednosti predstavili široj javnosti. Snažna podrška lokalne samouprave daje nam osnova da verujemo da sve zacrtano možemo ostvariti“ – rekao je Stepanović i dodao da Udruženje neće zanemariti ni humanitarni rad.

Među gostima je bio i predsednik opštine Pećinci mr Željko Trbović, koji je ocenio da je ovakvo udruženje bilo neophodno pećinačkoj opštini.

„Sremci su ljudi širokog srca, koji su prihvatili sve koji su se doselili iz raznih krajeva bivše Jugoslavije i pomogli im da se uključe u život lokalne zajednice. Srem ima dugu i bogatu tradiciju i važno je da postoji udruženje koje tu tradiciju neguje. Ja uvek s ponosom ističem da sam na čelu opštine u kojoj radi mnogo udruženja građana, koja daju nemerljiv doprinos promociji naše opštine. Sva udruženja znaju da uvek mogu da računaju na podršku lokalne samouprave“ – poručio je Trbović.

Zamenik predsednika Udruženja Milan Aleksić je naglasio da „Naj Sremci“ okupljaju članstvo iz svih 15 naselja pećinačke opštine i izrazio zadovoljstvo činjenicom da se broj članova Udruženja iz dana u dan uvećava.

Obred osvećenja slavskog kolača obavio je mesni paroh donjotovarnički jerej Saša Milijašević, a u kulturno-umetničkom delu programa nastupila je probrana ekipa umetnika čija su dela posvećena Sremu i Sremcima – pesnici Radivoj Prokopljević Proka i Stevan Vidović Brica, glumac Milan Mića Dudić, pisac Đoka Filipović i aforističar Boško Marinković. Nit koja je šarmantno povezala ceo program bio je novinar i voditelj Radio televizije Vojvodine Goran Eror.

Izvor: Opština Pećinci