СТЕВАН БАКИЋ ГРАДОНАЧЕЛНИК СУБОТИЦЕ

У оквиру 1. Конститутивне седнице Скупштине града Суботице, одржане у Великој већници Градске куће, усвојене су и додатне тачке дневног реда: Избор заменика председника Скупштине града и Избор градоначелника, заменика градоначелника и чланова Градског већа града Суботице. За новог градоначелника Суботице изабран је одборник Стеван Бакић (СНС), а за заменика председника Скупштине града одборник Небојша Црногорац (СПС).

Председник Скупштине града Балинт Пастор предложио је одборника Небојшу Црногорца (СПС) за кандидата за заменика председника Скупштине града. Предлог је, након тајног гласања, подржало 55 одборника, а против је било пет одборника.

Кандидат за градоначелника, одборник Стеван Бакић, предложио је да кандидат за заменика градоначелника буде Имре Керн (СВМ), а кандидати за чланове Градског већа: Чила Голи (СВМ), која би била задужена за област комуналних делатности и развоја, Срђан Самарџић (СНС, привреда) Хајналка Богнар Пастор (СВМ, пољопривреда), Милош Николић (СНС, образовање и култура), Илија Ђукановић (ПС, социјална заштита и здравство), Наташа Алексић (СДПС, спорт и омладина) и Харгита Ерчи (СВМ, туризам, инвестиције и међународна сарадња).

И за избор градоначелника, заменика градоначелника и чланова Градског већа града Суботице гласало се тајно. Председник Скупштине града и Гласачког одбора Балинт Пастор је, након гласања, саопштио да је од 67 одборника, колико их је укупно у Скупштини града, гласало свих 67, да је било 65 важећих и два неважећа гласачка листића и да је избор градоначелника, заменика градоначелника и чланова Градског већа подржао 61 одборник, а да су четири одборника била против.

Уз изражавање захвалности суграђанима на подршци коју су на недавно одржаним изборима дали Српској напредној странци, као и странкама које су са СНС биле или су данас у коалицији, Стеван Бакић је у свом првом обраћању у функцији градоначелника Суботице рекао да осећа велику част, али и још већу одговорност, знајући какав је посао пред њим и његовим сарадницима у будућности да се у свим сегментима привредног, економског и инфраструктурног развоја учини озбиљан искорак ка бржем и делотворнијем развоју града, са много више залагања и одговорности.

„Пре него што покушам да вам у најкраћим цртама представим програм новог градског руководства, хоћу да нагласим да сматрам да је градска власт на чијем је челу био градоначелник Богдан Лабан била веома успешна. Чињеница је да је од краја јуна 2016. године до данас учињен озбиљан искорак у свим сегментима привредног, економског, образовног, културног, спортског и инфраструктурног развоја нашег града“, истакао је Бакић.

Рад градоначелника Лабана и његовог тима, додао је, карактерисала је, између осталог, и изузетна посвећеност реализацији својевремено започетих капиталних пројеката попут изградње обилазнице око Суботице, такозваног „Ипсилон” крака, и адаптације, реконструкције и доградње зграде Народног позоришта.

„Планирано, свакако, не би могло да се оствари без несебичне подршке свих нивоа власти. Захваљујући, пре свега, решености председника Александра Вучића, Владе Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да се пројекат изградње обилазнице око Суботице започет пре скоро три деценије коначно реализује, ‘Ипсилон’ крак је свечано отворен 27. децембра 2019. године. У реализацију ове инвестиције укупно је уложено две милијарде и 855 милиона динара. Изградња ‘Ипсилон’ крака Коридора 10, саобраћајнице дуге нешто више од 24 километра која повезује Гранични прелаз Келебија са ауто-путем Хоргош-Нови Сад, вишеструко је значајна, не само за наш град, већ и за нашу земљу“, подсетио је Бакић.

Он је нагласио да ће ново градско руководство највише енергије усмерити на привлачење домаћих и страних инвестиција, ширење привредне зоне, очување постојећих и отварање нових радних места и смањење незапослености која је у Суботици тренутно око седам одсто.

„Међу приоритетима у нашем раду биће и адаптација и реконструкција школских објеката. Инвестираћемо и у изградњу саобраћајне и спортске инфраструктуре, а улагаћемо и у пољопривреду, здравство, социјалну заштиту и културу, као и у развој водоводне и канализационе мреже. Посебну пажњу посветићемо нашим најстаријим суграђанима како би имали достојанствену старост, а један од циљева биће нам и побољшање положаја младих и стварање услова да млади, образовани људи добију посао овде, остану да живе у Суботици и допринесу њеном напретку и развоју“, казао је Бакић.

Суботица ће, како је рекао, и убудуће бити велико градилиште.

„Наставићемо да реализујемо постојеће велике пројекте који су у току, кренућемо и у реализацију нових, тек најављених пројеката, тако да ће активности градског руководства, између осталог, бити усмерене на: Адаптацију, реконструкцију и доградњу зграде Народног позоришта; наставак изградње спа цента са аква парком на Палићу; реализацију пројекта ‘Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш’, реконструкцију Опште болнице и Дома за децу ‘Колевка’ и реконструкцију Градског стадиона“, навео је Стеван Бакић.

Градоначелник Бакић је представио циљеве програма које ће он и његов тим у предстојећем четврогодишњем мандату реализовати у областима привреде, пољопривреде, здравства, социјалне заштите, образовања, културе и спорта. Најавио је, такође, да ће се ново градско руководство посветити и унапређењу регионалног развоја и међурегионалне сарадње; збрињавању избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске са пребивалиштем на територији града Суботице; афирмацији идејног, урбанистичко-архитектонског решења за простор бивше касарне „Коста Нађ“ и наставку ревитализације Палића као туристичке дестинације са великим потенцијалом.

„Надам се да ћемо и моји сарадници и ја, радећи у атмосфери поверења, међусобног уважавања и поштовања, кроз дијалог долазити до најбољих решења везаних за виталне интересе нашег града и на тај начин допринети његовом још снажнијем и бржем развоју. Верујем да ћемо за четири године стајати у овој сали и да ћемо – осврћући се на оно што смо урадили – осећати понос. Понос што смо, најбоље што смо знали и умели, служили и свом граду, и својој земљи“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

Извор: Град Суботица