СТИГЛА ПОТВРДА ИЗ БРИСЕЛА – ЗРЕЊАНИН ПРОГЛАШЕН ЗА ЕВРОПСКИ ГРАД СПОРТА 2021. ГОДИНЕ

Зрењанин је проглашен за Европски град спорта 2021. године – потврђено је у писму које је на адресу Града Зрењанина упутио Ђан Франческо Лупатели, председник Европске асоцијације престоница и градова спорта (АЦЕС Еуропе), са седиштем у Бриселу. 
Он упућује честитке нашем граду на овом признању и истиче да је Зрењанин добар пример спортске средине која следи све циљеве истакнуте и од стране АЦЕС Еуропе и која је развила узорну спортску политику са разноврсним садржајима, програмима и активностима. 

Упућен је и званичан позив челницима Зрењанина да крајем године, у Европском парламенту у Бриселу, присуствују свечаности на којој ће бити проглашена Европска престоница спорта за наредну годину – Лисабон, а нашем граду биће уручена застава и звање Европског града спорта 2021. “Добродошли у АЦЕС Еуропе породицу”, поручује на крају писма председник Лупатели.

– Изузетно нас је обрадовала ова вест коју смо искрено прижељкивали, али нисмо могли да будемо сигурни да ће заиста бити у нашу корист. Почаствовани смо признањем, и драго нам је што су и челници Европске асоцијације престоница и градова спорта позитивно оценили све наше напоре и активности које реализујемо у области спорта, али пре свега, што су препознали наш спортски дух, свест о значају бављења спортом и физичком културом, изузетну традицију и велики допринос развоју олимпијског покрета, у ком су наши суграђани присутни од самог оснивања, од др Ференца Кемења, па до освајача 23 олимпијске медаље. Ова награда уједно и обавезује, да наставимо започете пројекте, али, надам се, и да с титулом “Европски град спорта” отворимо нове спортске странице нашег града” – прокоментарисао је помоћник градоначелника Симо Салапура и шеф тима за кандидатуру нашег града, вест која је стигла из Брисела.

Подсећамо, након кандидатуре Зрењанина, уследила је и дигитална евалуација, у којој је спортски Зрењанин презентован кроз богату традицију, високе спортске домете, спортску масовност и организованост, организацију великих такмичења и значајна угагања у спорт и спортску инфраструктуру. Наш град је први у Србији који је ушао у чланство АЦЕС Еуропе, а осим престижа, добијање титуле “Европски град спорта” може додатно да унапреди услове за бављење спортом и капацитете носилаца спорта и спортских организација. Улазак у мрежу европских престоница и градова који су већ носиоци ове титуле допринеће и унапређењу спортске сарадње и размени искустава која се тичу функционисања система спорта у различитим срединама.  

Уз Нови Сад, Европску престоницу културе 2021, Војводина и Србија улазе у наредну годину с још једним престижним признањем које је, дакле, заслужио Зрењанин, а значај тог признања тек ће се сагледати у наредном периоду.

Извор: Град Зрењанин