STIHOVNICA BEZ GRANICA – ILUSTROVANA POEZIJA ZA DECU

Nedavno je iz štampe izašla prva knjiga poezije za decu „Stihovnica bez granica” autorke poezije i ilustracija Larise Ivanković iz Subotice u izdavaštvu subotica.info.

Larisa se nekoliko godina bavi ilustrovanjem knjiga za decu drugih autora, a ovog puta se potpisuje kao kompletan autor objedinjujući svoje pasije – crtanje i pisanje. U virtuelnom svetu svoj rad predstavlja kao Little Witch Factory illustrations gde možete da uočite dopadljive i pomalo otkačene ilustracije.

Gde se nalazi planeta Fantazija, kakve muke muče čiča gliše i kakva je nezgoda snašla rodu, saznaćete među maštovitim stihovima „Stihovnice” koja je trenutno dostupna u striparnici „300 čuda” u Subotici.

Izdavanje knjige delom je podražaoGradSubotica preko Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi.

https://www.facebook.com/littlewitchfactory/

*

IZVODI IZ RECENZIJA

         „…Rukopis Larise Ivanković sadrži poetnaestak dužih pesama, nastanjenih živopisnim “junacima” i impregniranih raznolikim ljupkim  situacijama. Narečeni “junaci” su, naravno , deca, ali i životinje  – obične, ali i neobične roda, sova, dabar, hobotnica…), kao i prepoznatljive mitologeme dečijih zanimacija (zvrk, Čiča Gliša). Zanimljivo je da je u u tematski krug ove zbirke inkorporirana i posve neuobičajena predmetnost, ali i potpuno logična u dečijem svetu (patofne, pa i pelene). Dakle, motivacijsko- semantički obol poprilično je raznovrstan, što šarmantno doprinosi bogaćenju asocijativnog miljea.

          Opredelivši za duže forme, Ivankovićeva je postvarila neophodni narativni modus, u kojem će se njeni stihovi osećati komotno i raspričano. Strofična organizacija poboljšava ritmičnost, kao i dosledno korišćenje parne rime.

          A sve ovo biva upotpunjeno  maštovitim i tehnički superiorno izvedenim likovnim ilustracijama same autorke. Taj sinkretizam pribavlja još jedno bitno svojstvo, a to je lucidna kompaktibilnost  dveju umetnosti zastupljenih u ovom više nego zanimljivom i svrsishodnom projektu, koji će se svojim budućim konzumentima (deci, dakle) – sasvim sam u to uveren – baš dopasti, i koji ima bezrezrvnu podršku i toplu preporuku onoga ko potpisuje ove redove.”

Đorđe Kuburić, književnik

    „Stihovnica bez granica“, pre svega, prozor u dečije viđenje sveta. Vizuelno i verbalno. To je knjiga obojena magičnim bojama spravljenim u kotlu ilustratorke sa iskustvom dobre, male veštice koja se ovom prilikom poigrala i magijom reči. Igrala se nazivima i dečijim predstavama, načinom učenja, usvajanja znanja, umenja i navika. Igrala se, ali sa ozbiljnošću kojom deca pristupaju igri. Mašta jeste stvarnost i mašta služi „preradi“ stvarnosti. Da nema mašte, kako bismo imali hipoteze da ih u svetu proveravamo?! Niko ne želi da mu je sve spolja dato i  unapred određeno, pa ni deca.

Marijana Vasilijević,

diplomirani pedagog i  integrativni dečiji psihoterapeut

(naslovna fotografija: Bojana Jurić)

Izvor: subotica.info