STOČARI TRAŽE INTERVENTNI OTKUP SVINJA

Unija poljoprivrednika, sa sedištem u Sremskoj Mitrovici, čeka odgovor iz Ministarstva trgovine povodom zahteva za interventni otkup tovljenika i zabranu uvoza mesa i živih svinja. 

Predlog Unije poljoprivrednika je da otkup ide preko Republičke direkcije za robne rezerve, isključivo od poljoprivrednih gazdinstava i bez ograničenja količine tovljenika.

U Uniji, koja okuplja farmere iz dvadesetak opština, zabrinuti su za opstanak ove grane stočarstva, jer su cene tovljenika ispod ili na granici njihovih troškova proizvodnje.

Otkupna cena se kreće oko 130-140 din/kg, ali je opala i potražnja i sada klaničarima nude desetine hiljada komada.

Zbog viška tovljenika za dnevne potrebe i uvoza živih svinja i mesa Unija predlaže da se interventno za potrebe Državnih robnih rezervi od malih farmera otkupi 50.000 tovljenika.

Iz Unije predlažu da cena za prvu klasu (95-110 kg) iznosi 180 din/kg, za drugu klasu (110-130 kg) 160 din/kg i za treću (130-160 kg) 140 din/kg.

Nastalu situaciju Zlatan Đurić, predsednik Unije, obrazlaže kao veliki ekonomski problem koji bez intervencije države ne može da se reši, a ostavlja velike posledice, jer se ovim poslom bavi više od 10.000 gazdinstava.

– Otkup bi išao preko Republičke direkcije za robne rezerve, isključivo od poljoprivrednih gazdinstava i bez ograničenja količine tovljenika. U Srbiji postoji dovoljno hladnjača za čuvanje mesa, ali i za prerađevine. Uporedo sa interventnim otkupom trebalo bi doneti hitnu meru zabrane uvoza svinjskog mesa i živih svinja iz EU, sve dok imaju afričku kugu kod svinja. Na taj način bismo zaštitili svoj stočni fond i zdravstvenu bezbednost nacije – kaže Đurić.

Tokom 2015. godine, podsećaju u Uniji, država je sprovela interventni otkup 20.000 tovljenika, sa prosečnom cenom od 170 din/kg. Polovina ovog otkupa plaćena je kukuruzom iz Državnih robnih rezervi. Ako bi se država danas upustila u takav otkup, potrebno je da izdvoji oko 850 miliona dinara.

Fameri smatraju da imamo simboličan izvoz i da je uvoz svinjskog mesa i živih svinja zadao težak ekonomski udarac tovljačima i da se to može sprečiti zabranom, kao i da je to sada lakše sprovesti zbog pojave afričke kuge svinja u EU.

Godišnja potreba za svinjskim mesom u Srbiji se obezbeđuje klanjem oko 1,5 miliona tovljenika. Međutim, ova proizvodnja se, gotovo po pravilu, tokom godine kreće oko 2,5 miliona, što uz uvoz stvara višak u ponudi na domaćem tržištu.

Izvor: Poljosfera