СТОЧАРИ У БОРБИ ПРОТИВ АФРИЧКЕ КУГЕ

И даље је на снази мера забране увоза свињског меса и производа из појединих земаља Европске уније на подручје наше земље, у циљу спречавања уношења узрочника болести афричке куге која се појавила код свиња. Сточари Срема и Мачве су предузели и самостално одређене мере.

Сточари Срема и Мачве предузели су и самостално низ активности како би спречили обољења на својим фармама, када су у питању товљеници, између осталог и афричка куга која се појавила у Мађарској и Румунији у значајној количини. Та вест јесте их забринула те су предузели мере заштите адаптацијом и изградњом безбедних фарми.

Последице забране увоза свињског меса одражавају се на више начина. Један од њих се односи и на смањени рад такозваног увозничког лобија.

Наша држава је предузела на време неопходне мере у складу са законом како би спречила појаву проблема потврђено нам је из Министарства пољопривреде, Управе за ветерину.

Реч је о вирусу који изненада изазива угинуће једне или више свиња, затим губитак апетита код животиње, крварења, лоше опште стање. Болест када се појави нема лека, али по људе нема опасности.

Извор : РТВ