“СТРМА РАВНИЦА – СТО ГОДИНА ОД КОЛОНИЗАЦИЈЕ ВОЈВОДИНЕ 1921. ГОДИНЕ” У ГАЛЕРИЈСКОМ ПРОСТОРУ НАРОДНОГ МУЗЕЈА ДО 10.АПРИЛА

Поставка изложбе „Стрма равница – сто година од колонизације Војводине 1921. године“, која се налази у галеријском простору Народног музеја ће бити доступна посетиоцима до 10.априла.

Изложба је хронолошки конципирана: Први светски рат, затим сама колонизација, затим је у питању и Други светски рат, рекао је један аутор изложбе, кустос историчар Димитрије Михајловић и додао:

„Ми смо припремајући изложбу прошли више од 30 места, преко 30 села у Војводини и прикупили смо толико материјала да можемо да направимо изложбу која је посвећана колонистима, њиховим потомцима, тачније нашим прецима.

У Руском Селу су имали посебно задовољство да им буде представљен део посебних предмета, које је породица Краиновић сачувала од заборава

„Прелепи сандуци који су донети из Америке, бројни алати, комплетна столарска и коларска радионица. Већина алата је донета из Америке. То мења све оне предрасуде које имамо о тим људима. То су људи који су из Америке донели знатни капитал и донели технологију и све оно што Војводина није знала. Кућа је такође урађена у америчком стилу.“

Кикиндској публици је представљена и књига „Кућа и хлеб – колонистичка породица 1921-1941“ аутора др Милана Мицића:

„Током прошле, ове и следеће године обележава се стогодишњица колонизације. Они нису добијали куће, већ су почињали да граде „на ледини“, нису добили земљу у власништво, већ тек на крају колонизације. У питању је колонизација, једно насељавање које је било најнеусловније“ рекао је у свом излагању Мицић, додавши да је колонизација била динарска и равничарска. На територији данашње Војводине формирано је око 90 насеља, завичајно измешана.

Изложба је наставак плодоносне сарадње Кикинде и Новог Сада, навела је Валентина Мицковски, чланица ГВ и додала:

„Сматрам да је сарадња врло битна, а нагласила бих и да има свој наставак у виду предстојаћих предавања на тему „Банатска историја“. Такође, промоција књиге др Мицића бити праћена предавањем о рускоселској колонлизацији, што је врло битно у смислу неговања историје и традиције .“

Изложба, која ће у Кикиндском музеју бити отворена за посетиоце до 10. априла је реализована у оквиру програма Нови Сад Европска престоница културе 2021-2022. године. Изложбу је реализовао Музеј Војводине из Новог Сада.

Извор: Град Кикинда