СТРУЧНИ СКУП ЕПИДЕМИОЛОГА ВОЈВОДИНЕ ОДРЖАН У СОМБОРУ

У организацији Института за јавно здравље Војводине и Завода за јавно здравље Сомбор, у Сомбору је у просторијама Пољопривредно стручне службе Сомбор, одржан симпозијум  „XLIV Стручни скуп епидемиолога Војводине“.

 Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић поздравила је присутне и званично отворила „XLIV Стручни скуп епидемиолога Војводине“.

„Велико ми је задовољство што су баш епидемиолози данас у Сомбору одлучили да одрже један овакав симпозијум и на томе се посебно захваљујем и Институту за јавно здравље Војводине и Заводу за јавно здравље Сомбор, који су уложили свој труд и време у ову организацију“ истакла је градоначелница Голубовић и додала:

„И за град Сомбор, као и за сваку локалну самоуправу у Србији, од великог значаја, када је у питању епидемиологија, јесу две теме. Са једне стране то је јавно здравље и брига о јавном здрављу, превенције епидемије и свега онога  што може да узрокује појачану опасност за здравље нашег становништва, али, са друге стране, свесни чињенице да епидемије представљају и одређену врсту ванредне ситуације, свакако да  то јесте тема на коју желимо да чујемо одговарајућу реч и вас који се том темом бавите. У том смислу, за нас је велико задовољство што сте данас у Сомбору и надам се да ће ваш рад бити заиста плодан и да ћемо имати закључке који ће служити и нама, Граду Сомбору. Данас су са вама и представници Савета за здравље града Сомбора и представници оних институција који учествују у раду Штаба за ванредне ситуације, као и други представници нашег града, који заједно са нама брину о јавном здрављу нашег становништва и зато је за нас, као једно погранично подручје, као подручје које је склоно бројним опасностима и када су у питању епидемије важно да пронађемо пут  како да на правилан начин превентирамо, пре свега, епидемије“ истакла је градоначелница Душанка Голубовић и пожелела свим учесницима успешан рад и угодан боравак у нашем граду.

Данашња  тема овог стручног скупа су све актуелније зоонозе (заразне болести које се преносе са животиње на човека) практично су то болести 21. века и код нас и у свету. Разматрана је актуелна епидемиолошка ситуација у АП Војводини за прошлу годину, са посебним освртом на Грозницу западног Нила.

Извор: Град Сомбор