СТУДЕНТИ ЦИРИШКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући студенте учеснике пројекта “Студијски боравак студента у Србији и Црној Гори” Педагошке академије Циришког Универзитета, као и њихове професоре. Основни циљ тог пројекта је да се студенти упознају са културом, обичајима и образовним системом у овом делу Европе, а како је ОШ „Петефи Шандор“ један од партнера у овом пројекту, пријему је присуствовао и директор школе Золтан Арђелан.

– Са задовољством сам прихватио предлог да студенти и професори Циришког Универзитета посете Градску кућу, а посебно због тога што долазе у Нови Сад већ седми пут, а то је знак добре сарадње. Они обилазе школе у граду и приградским насељима и упознају се са наставом, али бораве и у породицама ученика наших школа и добијају комплетну социолошку слику нашег друштва. То је дивна прилика да се покажемо у добром светлу, јер имамо уређене школе са добрим програмима рада, али смо и пристојни и добри људи, и нисмо страшни како су нас нажалост последњих деценија приказивали у одређеним западним медијима. Сигуран сам да ће поново доћи и да ће нове генерације моћи да се упознају са нaшим градом и државом, а уверен сам да су они најбољи амбасадори, јер је жива реч најбоља реклама – нагласио је градоначелник Вучевић.

Директор ОШ „Петефи Шандор“ Золтан Арђелан рекао је да је Пројекат значајан и за школу, и за град, али и за нашу државу.

– Студенти се враћају презадовољни из нашег града, и од почетка Пројекта већ има близу 300 студента који су почели да раде као наставници, учитељи и професори, и који проносе добар глас о нама. Идеја пројекта и јесте била да се елиминишу предрасуде, а ово упознавање са културом, школским и политичким системом шаље лепу слику о ономе што имају прилику да овде доживе и виде – казао је Арђелан.

Професор Педагошке академије Циришког Универзитета Радмила Миловић-Бликенсторфер каже да су се одлучили за Нови Сад због заједничке карактеристике коју имају Војводина и Швајцарска, а то је мултикултуралност.

– У Швајцарској живи преко 200 000 Срба, и важно нам је било да студенти из те земље упознају ову културу и стекну исправну представу о људима – истакла је Радмила Миловић-Бликенсторфер. Студенткиња Николина Јајић, која је рођена у Швајцарској, а пореклом је из Србије, каже да су и она и њене колеге одушевљени Новим Садом и Србијом, и да се осећају као код куће.