СТУДЕНТИ РУСКОГ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖИЛИ ПРАЗНИК МАСЛЕНИЦУ

На Филозофском факултету у Новом Саду, студенти руског језика и њихови пријатељи приредили су 7. марта 2019. свечани програм како би обележили празник Масленица. Говорили су стихове, певали песме, организовали игре и доделили награде победницима конкурса. Присутне госте послужили су палачинкама и на крају спалили мало страшило (чучело) као симбол опроста од зиме, све време певајући, што је био посебан угођај.

Владало је велико интересовање грађана као и Руса који овде живе, а професорка Јелисавета Викторовна Гусева, гостујући предавач са МГУ – Московског државног универзитета Ломоносов, за наш портал истиче „да се са студентима труди да разним приредбама приближе не само руски језик, него и руску културу, те стога сем обележавања Масленице обично узимају учешће и у обележавању Нове године, Дана победе и других догађаја”.

Такође и једном годишње имају велики концерт крајем маја или почетком јуна. То се обично дешава у неком великом простору, и како професорка тврди, то није концерт, него спектакл. Проф. Гусева је нагласила да „на студијски програм руског језика Универзитета у Новом Саду позивају сву заинтересовану талентовану децу, јер учење руског језика без упознавања руске културе – није могуће. На овој катедри науче и да певају, и да играју и да говоре стихове на руском.” Овакве манифестације служе да заинтересују будуће студенте, али и као неки вид отворених врата Одсека за славистику.

Масленица је у Русији одржава весело и бучно целу недељу дана пред почетак ускршњег поста. Сваки дан има своје посебно значење и обичаје. Људи се посећују у домовима или веселе на улицама. Овај обичај потиче још из паганских времена али је традиција остала и до данас јер јој се црква не противи.

На питање шта симболизује обележавање Масленице, професорка каже „да је то симбол краја зиме и почетка пролећа. Да се овде у Србији не осећа толика разлика између зиме и пролећа, а у Русији, где зима траје и по пола године, снег, хладноћа, без сунца – долазак пролећа се осећа у ваздуху, птице почињу да певају, топи се снег… Зато се радују што се зима завршава и што наступа нови живот и – пролеће”.

Професорка истиче и да јој се „у Србији све допада, а нарочито људи, који су дружељубиви, мирни, неагресивни. У Москви и већим градовима Русије живот је тежак и убрзан. Људи журе, нервозни су, а овде је све то упрошћеније и лакше, и зато се осећа спокојније.” Позвани смо и на друге свечаности студената руског језика.

Текст и фотографије: В. Раонић;