СТУДЕНТИ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ НА ОПОРАВКУ У БАЊИ „КАЊИЖА“

Шеснаест студената Универзитета у Новом Саду са делимично или потпуно отежаним ходом и ослабљеном моториком, боравиће десет дана на рехабилитацији у Бањи „Кањижа“, захваљујући пројекту „Рехабилитација и лечење студената са инвалидитетом“, Новосадског удружења студената са инвалидитетом, за који је средства издвојио Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Тим поводом за студенте је организован свечани пријем у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, где их је поздравио покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић истакавши да је Универзитет најотвореније место за све наше различитости.

„Нама је драго што подржавамо један велики напор, храброст и одважност да се ствари мењају, пре свега на личном плану, али и те како је важно да охрабримо будуће студенте који налазе место за своју афирмацију управо борећи се у друштву знања, а не у друштву дискриминације и било каквог отуђења“, нагласио је секретар Милошевић и додао да има простора за напредак, јер само три процента студената су у популацији особа са инвалидитетом и истакао да се треба борити да се тај проценат повећа.

„Ми из Покрајинског секретаријата, заједно са Удружењем студената са инвалидитетом и Универзитетом чинимо важан корак ка повећању процента будућих студената, јер је то део наше одговорности. Оно што ће се десити у будућности зависи од наше синергије и укупне подршке једном здравом и хуманом друштву“, закључио је секретар Милошевић.

Према речима проректорке за наставу проф. др Сање Подунавац- Кузмановић, Универзитет у Новом Саду је место које је познато по томе што препознаје сличности и слави различитости, јер једино на тај начин можемо бити бољи, чинити више и креирати будућност какву желимо.

Председница Новосадског удружења студената са инвалидитетом Ана Илић истакла је да је значај овог пројекта пре свега у изградњи свести о здравим животним навикама, али и конкретној помоћи, односно рехабилитацији, којом се олакшава кретање и свакодневно функционисање особа са инвалидитетом.

Студенти са инвалидитетом ће уз присуство личних пратилаца и два едукатора, боравити у Бањи „Кањижа“ у периоду од 15. до 25. јула 2019. године, а осим помоћи у умањењу последица одређеног облика инвалидитета, студенти ће имати прилику да кроз едукације, дискусије и радионице стекну неопходне вештине, значајне за будуће академске грађане.

Планиран је и садржајан културно-уметнички програм, као што је: гостовање рок групе ,,Буби Ка“, посета грнчарској радионици ,,Барка“, песничко вече Ненада Грујичића, гостовање оперске уметнице Ане Алексић Шајрер и клавирске пратње и посета глумаца из ,,Државног посла“.