STUDENTIMA AKADEMIJE UMETNOSTI U NOVOM SADU DODELJENE NAGRADE FONDACIJE „MALI PRINC“

Godišnje nagrade Fondacije „Mali princ“ za umetničko stvaralaštvo u oblasti muzičke, dramske i likovne umetnosti dobili su studenti Akademije umetnosti Ivana Damjanov (muzička umetnost), Stefan Beronja (dramska umetnost) i Teodora Mijatović (likovna umetnost). Statuu i novčanu nagradu u iznosu od 1500 evra studentima je dodelila Aleksandra Veđeci Boškov, osnivač fondacije i Ksenija Blažić, direktorica fondacije na današnjoj svečanosti koja je upriličena na Akademiji umetnosti.  

Nagrada se dodeljuje 16 godinu za redom, a tim povodom na Aleksanda Veđeci Boškov je istakla da sa velikim ponosom Fondacija „Mali princ“ sarađuje veoma uspešno sa Akademijom umetnosti i da je veliko zadovoljstvo videti mlade i talentovane ljude koje nakon završetka studija ostvaruju zavidne uspehe u umetnosti, a da im nagrada služi kao jedan podstrek u realizaciji ciljeva.

Prof. Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti prilikom obraćanja rekao je da se nagrada veoma afirmisala među studentima tako da oni samostalno izvode svoje umetničke projekte, kako kroz rad u Pozorištu Promena, samostalne izložbe, kao i nastupe na međunarodnim muzičkim takmičenjima.

O nagrađenima:

Ivana Damjanov, trenutno je student ubrzanih studija treće i četvrte godine Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi vanrednog profesora Milana Miladinovića, odsek klavir. Kao izuzetan talenat upislala je AUNS dve godine pre svoje generacije. Iako ima samo dvadeset godina, svojim brojnim nagradama i nastupima već se pozicionirala među vodeće mlade pijaniste svoje generacije.

Stefan Beronja, pre nedelju dana odbranio je master rad predstavom “Na dnu” u klasi prof. Jasne Đuričić. Još kao student treće godine počeo je saradnju na profesionalnim projektima  kako u pozorištu, tako i na filmu. Do sad je pokazao raskoš svog talenta u dva profesionalna ostvarenja , kada je reč o filmu i nekoliko veoma zapaženih kreacija u pozorištu.

Teodora Mijatović, apsolvent je na vajarstvu u klasi doc. Nikole Macure. U prvoj godini osnovnih akademskih studija osvaja nagradu za najbolji reljef koju dodeljuje Katedra za vajarstvo. U trećoj godini osvaja nagradu „Veliki akt“ za najbolje postignute rezultate u vajanju akta u prirodnoj veličini. Na završnoj godini osvaja nagradu za najuspešniji umetnički rad u umetničkoj disciplini vajanje kojom je stekla pravo da izlaže na izložbi koju oraganizuje Fondacija „Mali Princ“.

 

Počevši od školske 2003/2004. godine Fondacija nagrađuje po jednog studenta sa Departmana muzičke, likovnih i dramskih umetnosti za postignute vrhunske rezultate u tim umetničkim oblastima. Tokom godina, Fondacija „Mali princ“ i Akademija umetnosti konstantno su otvarale nove vidove saradnje. Izražavajući obostrano poštovanje i stalno težeći unapređivanju saradnje, Fondacija i Akademija godinama unazad, osim dodele ove nagrade, realizuju i niz drugih aktivnosti vezanih za nastavni proces, namenjenih pre svega studentima Akademije umetnosti.