SUBOTICA ĆE BITI DOMAĆIN PRVE LIGE SRBIJE U ŠAHU

Subotica će u periodu od 22. avgusta do 1. septembra biti domaćin Prve lige Srbije u šahu, navodi subotica.info. Reč je o ekipnom takmičenju koje će okupiti po dvanaest najboljih timova Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji, a kako svaka ekipa ima pravo da angažuje i po jednog stranca, jasno je da će u našem gradu biti okupljena šahovska elita ove regije.

Nemanja Simović, član Gradskog veća Subotice zadužen za sport i omladinu, i naglasio da mu je drago i što je Šahovski savez Srbije prepoznao Spartak i Suboticu kao dobre domaćine – Grad Subotica i Šah klub Spartak će biti domaćini značajnog takmičenja, a to je još jedna lepa prilika za promocija sporta u Subotici i same Subotice. Šah klub Spartak je prošle godine bio vicešampion Srbije, a ove godine, uz domaćinstvo, verujem da će biti snage da se napravi korak više i da se osvoji titula

U protekle dve godine na čelu Šah kluba Spartak nalazi se Gojko Radić, a kako ističe predsednik Spartaka, u tom periodu je rešen niz problema. – Problemi su uglavnom bili finansijske prirode. Rešeni su, a Šah klub Spartak više ne duguje ništa, niti igračima, niti za režije… Sada smo dobili i domaćinstvo ovako velikog takmičenja, a zahvalnost dugujemo lokalnoj samoupravi na podršci, kao i predsedniku Srbije koji nam je svojim autoritetom pomogao da pronađemo sponzore, kao što je i generalni sponzor, kompanija „Dunav osiguranje“. Ostaje nam da i dalje radimo da stvaramo što bolje uslove da se ovaj sport razvija među decom.

Takmičenje će biti održano u hotelu „Patrija“, uz svakodnevne prenose mečeva na internetu. Svi Subotičani koji vole ovaj sport imaće za koga da navijaju. – Spartak je prošle sezone bio vicešampion, a novo takmičenje čekamo u gotovo neizmenjenom sastavu i ambicijama da ostvarimo maksimalan rezultat. Naravno, takve ambicije ima još nekoliko klubova. Kvalitet će biti izuzetan, sa najboljim igračima iz Srbije i odličnim strancima. Među favoritima su Itaka, prošlogodišnji šampioni, Slovan, Jelica, Vladimirovci i, naravno, Spartak. Naravno, kako je ovo sport kao i svaki drugi, to što je neko favorit, ne mora da znači da će biti prvi. Iznenađenja su uvek moguća – pojasnio je Ivan Sedlak, sportski direktor Spartaka i dodao da je prvog dana takmičenja i svečano otvaranje, od 15,30 sati, dok će mečevi počinjati svakog dana od 16 sati, sem poslednjeg, jedanaestog kola, kada će početi nešto ranije zbog ceremonije svečanog zatvaranja.

Za Spartak će nastupati velemajstori Ferenc Berkeš, Nikola Sedlak, Dušan Popović, internaconalni majstori Novak Čabarkapa, Vladimir Luković i Draško Bošković, fide majstor Vuk Žegarac, a priliku da doživi ambijent ovako značajnog takmičenja imaće i talentovani učenik subotičke škole šaha majstorski kandidat Nikola Skenderović.

Izvor: subotica.info