SUBOTICA ĆE I OVE GODINE BITI DOMAĆIN MEMORIJALA „STEVAN VILOTIĆ ĆELE“

SUBOTICA ĆE I OVE GODINE BITI DOMAĆIN MEMORIJALA „STEVAN VILOTIĆ ĆELE“

Subotica će od od 6. do 10. septembra biti domaćin dvadeset i šestom izdanju Memorijalnog turnira u fudbalu „Stevan Vilotić Ćele“ za igrače 19 godina, navodi subotica.info. Uz domaćina, Srbiju, na turniru učestvuju reprezentacije Crne Gore, Izraela i Mađarske.

Kako je to istakao Dejan Vuković, generalni sekretar Sportskog saveza Subotice, ali i jedan od organizatora Memorijala, Subotica ima posebno mesto na fudbalskoj mapi. – Sem jednog, ostalih 25 turnira održano je u Subotici, a što se tiče učesnike, uz Srbije, najviše puta je nastupila Mađarska, potom Izrael. Gostovale su reprezentacije iz Evrope, ali smo imali priliku da budemo domaćini i reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država. Kroz turnir su prošla velika imena fudbala, uvek se podsetimo da je, na primer, najbolji strelac na prvom Memorijalu bio naš čuveni fudbaler Dejan Stanković. Za najtalentovanije igrače proglašavani su i Danko Lazović, Uroš Ćosić, Adem Ljajić, Matija Nastasić, Lazar Marković, Andrija Živković, i drugi. Kroz ovaj turnir su prošle i naše sjajne selekcije koje su u mlađim kategorijama osvojile titule evropskih i svetskih prvaka. 

Vuković je istakao da se kroz Memorijal ported čika Ćeleta prisećamo i sportskog novinara Ivice Kajdočija, idejnog tvorca turnira koji je svoj ceo radni vek proveo u sportskom novinarstvu i čije ime nosi plaketa namenjena za fer plej na turniru. Fudbalski savez Srbije kroz ovaj turnir pruža selekciji Srbije priliku da se dobro pripremi pred kvalifikacije za Prvenstvo Evrope, ali i čuva sećanje na čuvenog trenera koji je svoj život posvetio mahom radu sa mlađim kategorijama.

Sekretar Sportskog saveza Subotice, Dejan Vuković posebno se zahvalio klubovima koji su ustupili svoje terene za trening i za utakmice. – Mečevi će se igrati na Gradskom stadionu, ali i u Kuli, Senti i Bačkoj Topoli. Hvala njima, ali i hvala svima onima koji su nam izašli u susret za treninge, između ostalog proverenim partnerima Bačkoj 1901, te Tavankutu koji se ponovo vraća sa dobrim uslovima za fudbal.

Dušan Gelić direktor turnira naglasio je da se mali broj Evropskih zemalja može pohvaliti tradicijom kakvu ima Memorija Stevan Vilotić Ćele – Mali broj Saveza može da se pohvali sličnom tradicijom održavanja turnira za mlađe kategorije. FSS je uspeo da istraje u organizaciji i sačuva ovu manifestaciju više od četvrt veka. Ovaj turnir za nas ima dvostruke ciljeve, sportski je važan za uigravanje pred Prvenstvo Evrope, a drugi je čuvanje sećanja na Stevana Vilotića koji je bio izuzetan fudbalski stručnjak i pedagog za mlađe kategorije. Na neki način to je poruka svima da mogu postati i ostati poznati i da mogu napraviti velika dela radeći sa decom. 

Selektor Srbije Ivan Jević će na raspolaganju imati značajan broj kvalitetnih igrača, ali i da su neki, poput Pavlovića, već prekomandovani u starije selekcije. – Selekcija dečaka 2001. i 2002. godišta je izuzetno kvalitetna i već je bila na Evropskom prvenstvu prošle godine u Engleskoj. Verujem da će ovi momci da se predstave u najboljem svetlu i da će ljubitelji fudbala imati šta da vide. Bićemo domaćini prvog kruga kvalifikacija, pa je ovo dobra prilika da se ugiramo po turnirskom sistemu takmičenja. Što se rivala tiče smatram da su nam baš po meri, reprezentacije Izraela i Crne Gore su korektne, a za najvećeg rivala bih izdvojio reprezentaciju Mađarske. 

Da je u timu odlična atmosfera i da su svi igrači spremni da se dokažu selektoru, ali i pokažu publlici na severu Bačke svoj kvalitet potvrdili su reprezentativci Milutin Vidosavljević i Bogdan Jočić. – Igrači koji su u timu su najbolje što imamo u ovoj generaciji i svi smo ponosni na prilici da igramo na ovako velikom turniru. Očekujemo dobre partije na turniru, kompletni smo, želimo prvo da se dobro uigramo za kvalifikacije za Prvenstvo Evrope, ali i da se ovde borimo za prvo mesto.

Raspored Memorijala

Prvo kolo, petak, 6. septembar:

  • Srbija – Izrael (Subotica, Gradski stadion, 17:00),
  • Crna Gora – Mađarska (Kula, 16,30),

drugo kolo, nedelja, 8. septembar:

  • Srbija – Mađarska (Senta, 16,30),
  • Izrael – Crna Gora (Kula, 16,30),

treće kolo, utorak, 10. septembar:

  • Srbija – Crna Gora (Subotica, Gradski stadion, 17:00),
  • Mađarska – Izrael (Bačka Topola, tereni Akademije TSC, 15,15).

Reprezentaciji Srbije sačinjavaju:

  • golmani Novak Mićović (Čukarički), Teodor Obadal (Lokomotiva),
  • odbrana: Stefan Radmanovac (Teleoptik), Uroš Ignjatović (Čukarički), Strahinja Eraković (Grafičar), Danilo Mitrović (Linc), Bojan Balaž (TSC Bačka Topola), Uroš Blagojević (Crvena zvezda), Nikola Stajić (Brodarac), Ognjen Đurković (Partizan),
  • vezni red: Lazar Pavlović (Partizan), Kristijan Belić (Olimpijakos). Mijat Momčilović (Partizan), Mateja Stojanović (Bačka), Bogdan Jočić (Verona), Mirko Topić (Vojvodina),
  • napad: Dragoljub Savić (Rapid), Nikola Ristović (Zemun), Dejan Zukić (Vojvodina), Borislav Burmaz (Crvena zvezda), Milutin Vidosavljević (Čukarički), Luka Velikić (Valensija).

Izvor: subotica.info

Author Image
Zjaja
%d bloggers like this: