SUBOTICA: MATIJA KORVIN DOBIJA SPOMENIK

Na današnjoj, 3. Vanrednoj sednici Skupštine grada, većinom glasova odlučeno je da bude postavljen spomenik ugarskom kralju Matiji Korvinu, kako je ranije predloženo.

Povodom 560 godina od krunisanja Matije Korvina za kralja, inicijativu za podizanje spomenika, koji će se nalaziti u istoimenoj ulici ispred broja 8, podneo je naš sugrađanin Lajoš Čakanj, koji će i snositi troškove postavljanja.

Prema rečima Ištvana Hula, predsednika gradske Komisije za postavljanje i održavanje spomenika, među brojnim zaslugama kralja Maćaša je i to što radio na ujedinjenju svih naroda na ovim prostorima.

Posle pobede u Beogradu on je bio taj koji je objedinio sve narode, smatrajući da se samo tako može sačuvati evropska kultura – podsetio je Hulo. – Takođe, ovaj model i inicijativa predlagača može da se primeni i u drugim slučajevima, kada u budžetu nema dovoljno novca za kulturu i podizanje ovakvih spomenika.

Predstavnici vladajuće većine pak tvrde da je predlog  primeren, da su svi uslovi su ispunjeni i da je ispoštovana  procedura, a vanredna sednica je zakazana kako bi se na vreme obavestilo resorno ministarstvo..

Ovo je jedna građanska inicijativa, koja je jednoglasno usvojena i na Komisiji, potom isto tako i na sednici Gradskog veća, koje je predlog dao Skupštini na usvajanje. Drago mi je što je donošenje ove odluke podržao i deo opozicije, a žao mi je što deo nije podržao ovu odluku, pozivajući se na banalnu stvar, a to je sazivanje sednice, kao i hitnost, dok drugi predmeti čekaju – ističe zamenica gradonačelnika Timea Horvat. – Ove godine se obeležava jubilej i budućim generacijama ostavićemo istorijski spomenik koji će mnogo govoriti u budućnosti. Lokacija je dobra, to je najfrekvetnija ulica u gradu i nadam se da ćemo uskoro dobiti spomenik.

Izvor: Subotica.com