СУБОТИЦА: ПОМОЋ ГРАДА НАЈМЛАЂИМА

– Локална самоуправа у Суботици је све време трајања ванредног стања била у сталној комуникацији са Предшколском установом „Наша радост“, трудећи се да у условима отежаног функционисања свих сегмената друштва који су били неминовни услед пандемије, ова установа, која има  више од 400 запослених,  спремно  дочека почетак рада, када се за то донесе одлука на нивоу државе – изјавила је Јасмина Стевановић, секретар Секретаријата за друштвене делатности, која је данас овој предшколској установи у име локалне самоуправе донела помоћ у виду заштитне опреме и средстава и прибора за чишћење и дезинфекцију.

Подсетила је да се, у складу са  договором Града и предшколске установе, родитељима односно другим законским заступницима, током ванредног стања нису обрачунавале и наплаћивале услуге програма васпитања и образовања, уз констатацију да су зараде запосленима током ванредног стања исплаћиване редовно.

Поводом отварања вртића најављеног за 11. мај, истакла је, нужно је обезбедити довољне количине  заштитне опреме, средства и прибора за чишћење и дезинфекцију.

– Данас смо ту да Предшколској установи ‘Наша радост’ помогнемо и пружимо још једну врсту подршке. Донели смо помоћ у виду дезинфекционих средстава за свих 50 објеката, рукавицеи  маске за све запослене, и течни сапун за дезинфекцију руку, а посебно ми је драго што је део ове помоћи  заправо био донација коју су школе уручиле граду. На прави начин показали смо колико можемо да будемо једни другима подршка и  надам се да су наставници, ђаци и родитељи који су правили део ових маски и сапуна задовољни што је њихових руку дело усмерено ка нашим најмлађим суграђанима – рекла је Јасмина Стевановић.

У циљу превенције, додала је, неопходно је појачати хигијенски надзор у свих 50 објеката уз примену мера физичког дистанцирања и мера дезинфекције.

– Те мере су кључне, наравно уз спровођење свих препорука за поступање запослених и корисника у предшколским установама, а односе се пре свега на чишћење, дезифeкцију, набавку опреме за личну заштиту, постављање дезобаријера, редовна хигијена руку и проветравање простора. Мораће, такође, да се води рачуна и о дозвољеној дистанци приликом доласка и одласка деце из вртића, а особе које раде на припреми и дистрибуцији хране спроводиће у потпуности  мере појачане заштите и хигијене – нагласила је Јасмина Стевановић.

Ова значајна помоћ  је, како наводи технички директор ПУ „Наша Радост“ Вељко Војнић,  доказ  одличне сарадње коју имају са  локалном самоуправом, и наглашава да је помоћ упућена ПУ „Наша радост“, заправо помоћ деци Суботице.

– Интензивно се припремамо за почетак рада иако деца нису у нашим вртићима. Радимо са дежурствима, коси се трава, дезинфикују се  просторије тако да ћемо бити потпуно спремни за рад. Средства која су нам стигла су хипохлоритна средства која су ефикасна против вируса короне и ово нам је заиста велика помоћ, а највећа помоћ нам је у маскама за запослене Још једном се захваљујем градоначелнику и градској управи – рекао је Војнић.

Он је указао да је скори долазак деце у вртиће неминован.

– Разумемо потребу за заштитом од ширења епидемије али знамо и за потребу  да земља живи и  економија наставља са својим радом. Све препоруке Министарства  смо  спровели, а једна од препорука  била је и да се утврди који је  број деце односно родитеља који имају потребу да им дете буде у вртићу. Спровели смо анкету тако да располажемо са тачним податком да ће 1.400 деце  бити у нашим  вртићима од 11. маја, уколико се званично потврди тај датум за поновно отварање вртића – навео је технички директор ПУ „Наша радост“.

Извор: Град Суботица