СУБОТИЦА СЕ ОКРЕЋЕ ДАЉЕМ РАЗВОЈУ

– Живот у Суботици полако се враћа у нормалу, следећи корак је релаксирање и враћање у нормалан ток рада  градских предузећа, али је неопходно да се не одрекнемо  мера предострожности – речено је на прес-конферецији на којој је командант Градског штаба за ванредне ситуације града Суботице, градоначелник Богдан Лабан известио своје суграђане о активностима које су Градски штаб, локална самоуправа и надлежне службе предузимали током трајања ванредног стања, уз осврт на активности привредних субјеката, институција и јавних и образовних установа које су биле усмерене на помоћ Граду у отежаним условима услед ванредног стања уведеног 16. марта.

Многима је, можда, ово дуго трајало, али тако је морало да буде да  бисмо сачували животе и здравље, рекао је градоначелник Лабан и додао да се враћамо у нормалне токове.

Још једном апелујем, нагласио је, да борба није завршена и да је битно да наши суграђани схвате зашто није све одмах релаксирано и зашто иде све постепено.

– Не треба да се опуштамо и заваравамо, јер борбу још нисмо завршили и претерано опуштање могло би нас довести у нежељену ситуацију.

Као командант штаба за ванредне ситуације и градоначелник Суботице, додао је, сматрао сам својом дужношћу да у кратким цртама упознам грађане са оним што смо два месеца уназад преузимали како бисмо сачували животе и здравље свих нас, и направим пресек свих активности служби, установа, јавних предузећа, појединаца и привредних субјеката који су се ставили на располагање Градском штабу за ванредне ситуације.

– Када је реч о епидемиолошкој ситуацији у граду, на територији Суботице од почетка епидемије до сада  je регистровано  укупно 54 потврђених случајева позитивних на  ковид 19 вирус. Нажалост, двоје наших суграђана изгубило је живот у борби са вирусом – истакао је градоначелник.

Позивни центар Градске управе за подршку старијим суграђанима престао је са радом у петак, 8. маја, подсетио је и додао да је након више хиљада примљених позива и исто толико услужених старијих суграђана, можемо рећи да је задатак испуњен и да је позивни центар остварио своју сврху.

– Укупан број позива од тренутка формирања Контакт центра је око 6500. Број захтева за помоћ упућен ка волонтерима је 1909, односно ово је број људи којима је пружена помоћ у виду услуге доставе лекова, основних животних намирница и средстава за хигијену – казао је Лабан.

Упоредо са овим, како је рекао, веома успешно је функционисао  и контакт центар који је оформљен од лекара из приватне праксе као подршка грађанима за питања о свим другим здравственим тегобама које нису биле везане за вирус ковид.Овом приликом, подвукао је, захваљујем се и њима.

Уз подсећање да је дезинфекција јавних површина на територији Града Суботице у циљу спречавања ширења епидемије заразне болести ковид 19 изазване вирусом  вршена свакодневно, градоначелник је навео да је Градски штаб донео  читав низ одлука о функционисању јавног живота на територији града,  међу којима је веома битно било спровести  појачано и константно одржавање и дезинфекцију објеката предшколских и школских установа; јавних и јавно комуналних предузећа и установа; редовна дезинфекцију пијаца и аутобуса у градском и приградском саобраћају; дезинфекцију јавних површина, тј. улица у ширем центру града, односно у најфреквентнијим деловима града, у блоковима у околини здравствених установа, аутобуских стајалишта и дечјих игралишта.

– Компанија ‘Alex’ нам је уступила два нова уређаја која дневно производе 1000 литара натријум-хипохлорита. Захваљуем им се на томе, јер су нам помогли да на време реагујемо и  кренемо у акцију, односно да снабдемо све јавне установе и предузећа, као и да дезинфикујемо читав град – рекао је Лабан.

Општа Болница је, нагласио је, од самог почетка и појаве првог ковид пацијента увела мере спроведене за ковид 19.

-До сада је обављено више од 1000 прегледа лица која су се јавила или била послата од стране Дома здравља са неким од симптома под сумњом на КОВИД инфекцију, тестирано је више од 2000 лица. Од почетка епидемије забележена су два изолована случаја обољења код здравствених радника, који су се инфицирали у приватном контакту и у то време уопште нису радили у болници. Није било појаве нити преношења ковид инфекције унутар здравтсвене установе, на шта смо посебно поносни. У последњих седам дана у Суботици није регистрован ниједан случај ковид инфекције, рекао је . У болници су у току припреме за прелазак на ‘редован рад’, које се одвијају у више фаза. Изведене су све припреме за даље безбедно лечење пацијената, уз строгу примену мера за спречавање и сузбијање ширења инфекције – истакао је градоначелник.

Донације Општој болници током трајања вандредног стања биле су бројне, велики број привредних субјеката и појединаца донирао је средства или робу.

– У данима када је борба са сузбијањем вируса једнака оној у којој се боримо да заштитимо наше најстарије многе  компаније и предузећа су  својим донацијама помогле суботичку болницу, и нашу локалну самоуправу. Када овакву помоћ добијете у тешком тренутку у којем смо се нашли, онда знате да постоје компаније које су пример друштвене одговорности и солидарности – рекао је градоначелник.

Овом приликом, подвукао је, у своје лично име, и у име свих запослених и менаџмента Опште болнице захваљујем се  свим донаторима и људима добре воље који су у најтежим тренуцима били уз нас, помогли раду болнице и здравственим радницима: компанији Моцарт која је донирала постељину и униформе у вредности 10.000 евра, ОТП банци, Инфостуду, Милошев фемили Фондацији, предузећима Подрум Палић, Фиделинка Скроб до, Технокопу, Војвођанској банци, Окружном затвору , фирмама Кенди, Брилијант 024, CCS Solutions доо и  свим појединцима који су помогли функционисање ове здравствене установе у време ванредног стања.

Увођењем ванредног стања у Републици Србији Дом здравља Суботица је у целости своје пословање ускладио са новонасталом ситуацијом, нагласио је градоначелник, и навео да је од почетка епидемије Дом здравља оснивањем две респираторне амбуланте имао примарну улогу у пријему и збрињавању свих пацијената који су имали респираторне тегобе.

– Почев од 6. априла отворена је Ковид-амбуланта где се обављала  комплетна дијагностика пацијената под сумњом на инфекцију Корона вирусом. И након укидања ванредног стања, Ковид-амбуланта и даље врши преглед пацијената са респираторним тегобама, као И тестирање пацијената са сумњом на инфекцију. Отворена је и НОН Ковид-амбуланта где се врши тестирање пацијената без симптома, а којима је неопходна потврда због упућивања у болницу или на хемодијализу, као и онколошких пацијената и трудница – казао је градоначелник .

Према његовим речима, Студентски центар „Суботица“ је од почетка увођења ванредног стања на располагање ставио све своје расположиве капацитете за смештај и исхрану лица за потребе привременог карантина, сви  објекти су дезификовани и припремљени у складу са препорукама инфектолога.

– У Студентском дому ‘Иво Лола Рибар’ на привременом смештају и исхрани  налазило се око 200 лица и 15 припадника Војске Србије. Након изласка лица из привременог карантина сви објекти су дезинфиковани и припремљени за пријем студената или за потребе привременог карантина – навео је Лабан.

Велику и посебну захвалност, додао је, дугујемо свим донаторима: Фабрика „Гордон“ д.о.о. – која послује у оквиру групације „Калцедонија“ у  Суботици  донирала је 10.000 памучних, перивих  заштитних маски за вишекратну употребу, од којих је 7.000 за Суботицу, а 3.000 за Кикинду.

– Ветеринарски завод Суботица је донирао 1,2 милиона динара за помоћ у борби против епидемије вируса КОВИД-19. Шпанска фармацеутска компанија ‘Лабиана’, која је прошле године преузела свих 100 одсто акција Ветеринарског завода, ову донацију уплатила је одмах након отварања наменских рачуна за уплату донација физичких и правних лица у борби против епидемије вируса корона. То је била једна  од највећих донација нашем граду упућених у овој ситуацији – подсетио је Лабан.

Компанија Мини-пани, навео је, донирала је велику количину својих производа, Хладњача Воћко, фирма Екохем, Тандекс који је донирао дигиталне топломере, компанија Вода Вода, Елемента, Унит спорт, Волан, Ломаx компанија Имлек, Гемакс градња, ДГ компани, ПТП Дубрава, Дестилатори, Јовиште, Скала грин, Дунав доо,  и многи други привредни субјекти, удружења грађана и појединци. Ту бих споменуо господина Живорада Ђурића који је донације уручио и граду и Болници.

– Захваљујем се и свим другим компанијама које су у насталим околностима услед коронавируса имале слуха за хуманост и помогле граду и здравственим установама донирајући медицинску опрему и хигијенска средства, али и  појединцима и предузетницима који су новац уплатили на наменски рачун града отворен за помоћ онима којима је то у овој ситуацији неопходно – истакао је градоначелник.

Снабдели смо, нагласио је, близу 15.000  наших најстаријих суграђана односно пензионера чија су примања испод 30.000 динара пакетима помоћи.

– Пакети  су садржали основне животне намирнице и подељени су преко волонтера по Месним заједницама, на кућне адресе нашим пензионерима. Са близу 2.000 пакета снабдели смо и најугроженије, односно најсиромашније породице.  Сукцесивно је стизала роба и сукцесивно се паковала и дистрибуирала Нисмо смели да дозволимо да вирус и зараза уђе у ове просторе и међу ове запослене као и за волонтере који су дистрибуирали и доносили пакете на кућну адресу – нагласио је Лабан.

Он је истакао да нико није изостављен за кога је Градска управа добила податак од ПИО фонда да је на списку, или је звао телефоном са податком да није на  списку а има пензију мању од 30.000 динара, и да је лично инсистрао да се свима који су звали или за које су добијени подаци да нису добили пакете пакети доставе у најкраћем року.

– Морали смо приступити опрезно имајући у виду да је финансирање ишло из буџетских резерви и да у том тренутку нико поуздано није могао да тврди до када ће епидемија имати своје трајање, шта нас све очекује током тог периода и да се одређена средства финансије и робе морају рационално чувати уколико пандемија потраје – рекао је градоначелник.

Он је нагласио да се није кренуло принципом стампеда или јавне самопромоције, већ домаћински, имајући у виду да заразна болест може да потраје, а да се, исто тако, све време гледало да и социјално угрожени добију благовремено помоћ у храни и хигијени.

Подсетио је и да је Суботица прва у Србији као локална самоуправа почела производњу натријум хипохлорита, да је подељено око 30.000 литара натријум-хипохлорита за дезинфекцију површина како нашим грађанима, тако и образовним  установама и установама културе, институцијама и јавним предузећима и да је више од 10.000 маски и око 5.000 пари рукавица подељено грађанима који су се обратили за помоћ.

– Највећу пажњу током ванредног стања, а поготово у време трајања полицијског часа требало је посветити најугроженијим категоријама, и зато је област социјалне заштите била један од најзначајнијих сегмената на који је требало обратити пажњу – рекла је Јасмина Стевановић, секретар Секретаријата за друштвене делатности града Суботице, нагласивши да је у кординацији са пружаоцем услуге, услуга личног пратиоца и персоналне асиситенције  пружена у пуном капацитету, уз корекције индивидуалног плана рада за сваког корисника појединачно.

Подсетила је да је Геронтолошки центар Суботица од почетка проглашења пандемије и увођења ванредног стања почео са применом превентивних мера и мера заштите скако би се  спречио улазак вируса у објекте у којима борави категорија становништва за коју смо највише бринули и који су били најосетљивија и најризичнија група у друштву и да би се спречила зараза  запослених.

Како би се комуникација са родбином и пријатељима ипак омогућила, Геронтолошки центар Суботица је први у Србији увео за своје кориснике могућност „видео позива“ и на тај начин омогућио корисницима да и поред свих рестриктивних мера буду у контакту са својим најближима, истакла је Стевановић, и додала да је установа у потпуности била снабдевена свим потребним средствима за дезинфекцију.

Нагласивши велику улогу Црвеног крста Суботице који је  све своје капацитете ставио на располагање Градском штабу и организовао едукацију волонтера  и добровољаца који су се пријавили за помоћ у куповини основних животних намирница и лекова и њихово достављање старијим суграђанима и лицима у изолацији, она је подсетила на мере усмерене на бригу о корисницима Народне кухиње и подељене породичне пакете,  у сарадњи са Месним заједницама на дистрибутивним пунктовима.

Пандемија није имала само своју здравствену већ и социјалну димензију па су социјално најугроженијим суграђанима достављени пакети хране у неколико наврата, рекла је Стевановић.

Она је изнела податак да су суботичка локална самоуправа и Кризни штаб снабдели  основне школе и 5о објеката предшколске установе Наша радост свим потребним заштитним средствима како би  у потпуности били спремни за  почетак у складу са Инструкцијама и смерницама прописаним од стране надлежног министарства и мерама Владе.

– Према подацима које имамо,  одзив деце  је за сада свега 50 процената у односу на пријављени број. Очекује се да ће он из дана у дан бити све већи, а најбитније је да смо обезбедили сва поребна средства за несметан рад и заштиту запослених и ученика у контексту нормализације услова и наставка рада – подвукла је Јасмина Стевановић.

Градоначелник Лабан подсетио је да ће неке мере уведене током борбе са коронавирусом ће остати на снази.

– Апелујем, зато, на наше суграђане да се и даље придржавају мера које је Влада прописала а које су још увек на снази, јер вирус није ишчезао. У таквој ситуацији потребно је да будемо дисциплинованији него што смо икад били, и да у свим контактима држимо одређену дистанцу, носимо маске и рукавице. Брига о нашим настаријима и даље је примарна, јер су управо они најрањивија категорија, рекао је Лабан и нагласио као важно да нисмо имали присуство вируса у старачким домовима.

Установе социјалне заштите, приватне геронтолошке центре и Удружења грађана у области социјалне заштите Град је, такође, снабдео заштитним маскама и средствима за дезинфекцију, казао је он и најавио да се у пуном капацитету наставља  са мерама  на заштити здравља наших суграђана и у наредном периоду.

– То ће бити дуготрајан задатак, без обзира на чињеницу да се морамо окренути послу, подизању привреде и наставку развојне политике коју Суботица води –  нагласио је градоначелник.

Он је, такође, подсетио на двоструку одговорност.

– Све своје ресурсе усмерили смо у два правца: да заштитимо здравље и животе грађана с једне стране, и да сачувамо економију, с друге стране. Руковођени таквим приступом, а уз све прописане мере заштите, нисмо стајали са радом на највећим пројектима које смо започели. И у отежаним условима теку радови на Позоришту, на реконструкцији ‘Зелене фонтане’ и на изградњи спа центра – рекао је Лабан.

Истакао је да Суботица мора да настави снажну развојну политику и поред тога што смо, како наглашава,  све капацитете и инструменте  ставили у функцију борбе против епидемије ковид-19 и заштите живота и здравља грађана, и усмерили их кроз различите врсте помоћи најстаријима.

– Као што је председник Александар Вучић најавио, Србија ће се снажно борити да борба против епидемије остави што мање последице на економију и стопу привредног раста, а Суботица ће у тој борби бити у првим редовима – нагласио је Богдан Лабан. -Грађане Суботице пре свега интересује њихова будућност, наставак економског јачања града, наставак великих инфраструктурних пројеката, још већих улагања у здравствени систем, образовни систем и социјалну заштиту, и врло одговорно тврдим да ћемо све где смо стали наставити и завршити.

Извор: Град Суботица