СУБОТИЦА СЕ ПРИКЉУЧИЛА РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА „ЗЕЛЕНА СРБИЈА“

Град Суботица данас је био домаћин еколошке, друштвено-одговорне кампање „Зелена Србија”, коју Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) реализује у сарадњи са компанијом „Color Media Communications“, а уз подршку Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине. У парку у насељу „Прозивка“, три од укупно 20 садница црвеноцветног кестена, јапанске украсне трешње и пирамидалног граба засадили су градоначелник Суботице Стеван Бакић, амбасадор Аустрије у Београду, Николаус Лутероти, и директор СРБАТОМ-а, Слађан Велинов.

Градоначелник Бакић је, тим поводом, подвукао да је град Суботица, као и држава Србија, изузетно посвећен заштити животне средине и да је суботичка локална самоуправа током ове године реализовала неколико значајних акција везаних за уређење животне средине.

„Крајем марта уклонили смо дивљу депонију између Старог Жедника и Ђурђина, а у априлу смо започели велику акцију садње дрвећа у двориштима вртића и школа, у сарадњи са ’Горанским расадником’ који је донирао више од 2.000 садница. У сарадњи са Министарством за заштиту животне средине, у септембру смо уклонили дивљу депонију у Доњем Таванкуту, а ових дана уклањамо и велику депонију у Месној заједници ’Зорка’. Кроз национални пројекат ’Чиста Србија’ Суботица ће добити 110 километара нове канализационе мреже и два нова пречистача отпадних вода, у месним заједницама ’Чантавир’ и ’Бајмок’. Веома је значајно то што ће у оквиру овог пројекта бити решен и вишедеценијски проблем, не само Месне заједнице ’Прозивка’ већ и града Суботице, непријатних мириса из отвореног канала који се налази иза овог парка. Желео бих да оваквих акција, којима подижемо свест наших грађана о значају заштите животне средине, буде све више“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Амбасадор Лутероти је изразио задовољство што амбасада Аустрије у Београду подржава пројекат „Зелена Србија“.

„Садња  дрвећа је попут новог оживљавања, враћања једног живота и један од најбољих начина да се боримо против климатских промена и пропадања животне средине. Надам се да ће садња дрвећа, као симбол очувања наше животне средине, допринети да Суботичани уживају у овом парку. За нас, као представнике амбасаде Аустрије у Србији, велико је задовољство што учествујемо у овом пројекту и надамо се да ћемо бити позвани на још много акција које се односе на заштиту животне средине“, истакао је амбасадор Николаус Лутероти.

Директор СРБАТОМ-а, Слађан Велинов, казао је да је Директорат повезивањем државних институција и локалних самоуправа са најбољим праксама других пријатељских земаља, кроз низ еколошких активности, дао пример да можемо и сами нешто урадити, посадити нову биљку, стабло или обогатити већ постојеће паркове и зелене површине.

„Такође, кроз активност пројекта ’Зелена Србија’ до сада смо допринели озелењавању скоро 20 градова наше земље  у којима је засађено више стотина различитих врста стабала. Надамо се да  ће стабла која данас засадимо допринети  здравијој и лепшој животној средини Суботице, њеној лепоти коју већ краси шарм старе Европе и хармонија различитости“, рекао је Велинов.

У име партнера кампање „Зелена Србија”, присутнима су се обратили и директор Јавног предузећа „Војводинашуме“, Роланд Кокаи, и регионални директор за Војводину ОТП банке Србије, Борис Раднић.

Уочи садње садница у парку у насељу „Прозивка“, градоначелник Стеван Бакић са сарадницима састао се у Зеленој сали Градске куће са Његовом екселенцијом, амбасадором Николаусом Лутеротијем, и директорима, Слађаном Велиновим и Роландом Кокаијем.

 У оквиру пројекта, који се већ другу годину заредом спроводи,  садња дрвећа се организује у десет градова и општина Србије. До сада је у 2021. години пројекат реализован у Зрењанину, Бачкој Паланци, Прибоју, Тополи, Кикинди, Сремским Карловцима, Пожаревцу и Крагујевцу. Суботица је девети по реду град који се прикључио овом друштвено-одговорном пројекту.

Партнери кампање „Зелена Србија” су Јавно предузеће „Војводинашуме“, ОТП банка Србије и компаније „Лидл“ и „Теленор“.

Извор: Град Суботица