СУБОТИЦА: УЗ МЕРЕ ОПРЕЗА КА НОРМАЛНОМ ЖИВОТУ

– Према подацима са којима располаже Градски штаб за ванредне ситуације, епидемиолошка ситуација на територији Суботице је стабилна, када је реч о броју новооболелих тај број је у опадању, а број тестираних се повећава у складу са препоруком републичког Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид 19 – изјавио је данас, обраћајући се јавности, командант Штаба за ванредне ситуације, градоначелник Богдан Лабан.

Нажалост, рекао је, јуче је у Новом Саду преминуо још један наш суграђанин, припадник војске Србије који је на радном задатку оболео од вируса корона, и овом приликом упутио бих саучешће  његовој породици. Ова тужна вест, упозорио је, опомиње нас да је вирус и даље присутан, и да је потребно да имамо континутитет у одговорности који морамо да задржимо, и поред чињенице да се враћамо у нормалан живот.

– Оно што је јако важно јесте да нисмо имали присуство вируса у старачким домовима, а апелујем на све наше најстарије суграђане да још неко време и даље поштују мере које се односе на социјалну дистанцу, па чак и по укидању ванредног стања које се најављује – истакао је градоначелник.

Подсетио је да је у складу са мерама Републичког штаба за ванредне ситуације, суботички Градски штаб донео сет мера које треба да поштујемо, како би се превентивно спречило ширење корона вируса.

– Од јуче, као што вам је познато, у склопу олакшања мера током ванредног стања које је донела Влада Србије, са радом поново почињу угоститељски објекти, односно кафићи и ресторани,  и на снази је нови сет ублажених мера током трајања ванредног стања, и овом приликом апелујем на строго придржавање ових мера – навео је Лабан.

Ранијом наредбом Градског штаба за ванредне ситуације од 1. маја дозвољено је кретање у свим парковима и на јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт, рекао је градоначелник и додао да су грађани, због спречавања ширења заразе, дужни да примењују превентивне мере које подразумевају држање социјалне дистанце, односно међусобно растојање од најмање два метра између два лица, и да обавезно употребљавају заштитна средства, тј. рукавице, и да дезинфекују справе за вежбање или друге справе пре  употребе.

– Ублажавају се мере којима је забрањено обављање јавног превоза путника у железничком саобраћају и друмском саобраћају аутобусима. Дозвољава се обављање међумесног превоза путника у друмском саобраћају, а од 8. маја  године дозвољава се обављање градског и приградског превоза путника у друмском саобраћају – казао је Лабан.

Уз констатацију да се у овом моменту не продају карте за појединачне вожње, јер је још на снази одлука о затварању шалтера, већ само месечна карта са потврдом правног лица које може да изврши наруџбину и плаћање, он је рекао да се, такође, не може користити свако седиште, да ће бити обележена  седишта на којима не може да се седи, а Инструкција обавезује и возаче и путнике да носе маске и рукавице.

– У складу са могућностима,  ангажоваћемо што већи број аутобуса у циљу што редовнијег одвијања превоза путника. Ово је прва фаза по инструкцији за организовање јавног градског превоза коју је дао републички Кризни штаб за сузбијање заразне болести Ковид 19 од 28. априла, а даље релаксирање и отварање аутобуских линија ће зависити од епидемиолошке процене. Локалне самоуправе утврдиће трајање сваке од фаза на основу препорука надлежних завода за јавно здравље – нагласио је градоначелник.

На стајалиштима, навео је, морају бити видно истакнута правила понашања у возилу (улазак један по један, ношење личне заштитне опреме, физичка дистанца, начин уласка и изласка путника из возила и др.), као и обележена места за стајање путника на стајалишту ради формирања реда којим се обезбеђује физичка дистанца.

Тржни центри почињу са радом у петак, 8. маја, уз примену превентивних мера, рекао је и подсетио да ће послодавци бити у обавези да ограниче број особа које могу да бораве у простору, да се  води рачуна о  дистанци од најмање два метра, да  дезинфикују просторије, подове, мобилијар, машине, алате и уређаје за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику. Ношење маски и рукавица, подсетио је, обавезно је како за запослене, тако и за кориснике услуга.

– Најављено отварање вртића и продужених боравака у школама дочекаћемо потпуно спремни. Предшколску установу ‘Наша радост’ локална самоуправа снабдела је неопходним средством за дезинфекцију простора. Јуче се кренуло са трећим кругом дезинфекције која ће, у свих 56 објеката, бити завршена у четвртак. Школама су, такође подељена средства за дезинфекцију простора. Спремни смо да образовне установе у прописаном обиму  почну са радом 11. маја, а да не оскудевамо у потребним средствима за примену мера заштите – нагласио је Лабан.

Према извршеном анкетирању родитеља о њиховим потребама за смештај деце у вртиће, навео је, око 1400 деце ће бити у вртићима првог радног дана по поновном отварању.

– Три фазе дезинфекције свих објеката је урађено, а њихово одржавање кроз чишћење просторија и кошење травњака није ни престајало, иако деца нису боравила у вртићима, управо из разлога да би били спремни за рад у пуном обиму, када се за то  стекну услови – истакао је градоначелник Богдан Лабан.

Извор: Град Суботица