SUBOTIČKA SINAGOGA SVEČANO REINAUGURISANA

Jevrejska sveta knjiga Tora postavljena je na svoje mesto u obnovljenoj sinagogi u Subotici u okviru prigodne svečanosti, i time je izvršena njena ponovna reinauguracija. Predsednik Jevrejske verske zajednice Mađarske Andraš Hajzler je rekao da se raduje što subotička sinagoga zahvaljujući pomoći Srbije i Mađarske ponovno sija svojom starom pompeznošću. Predsednik Jevrejske zajednice Srbije Robert Sabadoš je naglasio kako je nakon više od četiri decenije obnavljanja, postavljanjem Tore ona povratila svoju izvornu versku funkciju.

Pre same reinauguracije je u dvorištu zvanično predata hanukija, to jest devetokraki svećnjak koji predstavlja poklon Jevrejske verske zajednice Mađarske subotičkoj sinagogi.

Foto : Pannon RTV/Tímár Zsolt

Predsednik Jevrejske verske zajednice Mađarske Andraš Hajzler je ovom prilikom izjavio kako je ovo fantastična stvar, posebno što je subotička sinagoga obnovljena zahvaljujući saradnji dve vlade. „Bila je to druga najveća sinagoga nekadašnje Mađarske. Prva je bila sinagoga u ulici Dohanj, druga u Subotici i treća u Segedinu. Ovde je obnovljena jedna fantastična zgrada. Zajedno od strane srpske i mađarske vlade. Smatram da ovo može da bude primer i za Evropu kako treba da se radi. Sačuvano je građevinska vrednota koja je unikatna. U ovakvom stilu, u ovakvoj izvedbi, nema još jedne na svetu“ – kazao je Hajzler

Izvor : PannonRTV

 

ÚJRAAVATTÁK A SZABADKAI ZSINAGÓGÁT

A Tóratekercs Tórafülkébe való elhelyezésével ismét imahellyé vált a patinás épület. A Szabadkai Zsidó Hitközség tagjai és a könyékbeli zsidóság képviselői már évtizedek óta vártak erre a pillanatra.

Szerbia főrabbija, Isak Asiel vezetésével vitték be a Tóratekercseket a szabadkai zsinagógába.

A tekercsek Tórafülkébe való elhelyezésével ismét imahellyé vált a patinás épület.

Foto : Pannon RTV/Tímár Zsolt

A szerbiai főrabbi ezután köszöntötte az egybegyűlteket és megáldotta a szentélyt. Isak Asiel, szerbiai főrabbi: „Légy áldott, urunk Istenünk. Az univerzum királya, aki életben tartott bennünket. Hozzásegített minket ahhoz, hogy megéljük ezt a pillanatot. A pillanatot, amikor ismét hallani lehet majd a Tóra hangját, az éneket. Az új éneket Izrael gyermekei dalolják majd és velük együtt a világ összes lakója.”

A Szabadkai Zsidó Hitközség és a környékbeli zsidóság már 1979 óta várt erre a pillanatra – hangsúlyozta Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke: „A környékbeli zsidó hitközségeknek ilyen nincs. Nincsenek zsinagógáik Zomborban, Nagybecskereken, Nagykikindán. Amikor a nagy zsidó ünnepek vannak, akkor ők gyakran jönnek ide. Egyetlen hely, ahol megélhetik saját zsidóságukat.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte: ez a szakrális épület kapocs Isten és ember között: „Azt hiszem, hogy a mai naptól kezdve ez az épület is mássá fog válni, mint ahogy felavatásakor is más volt. Ezt a másságot, ezt kell tisztelnünk. Ebbe kell olyan tartalmakat behoznunk, amelyek méltóak egy szentélyhez, egy műemlékhez.”

Az, hogy most régi fényében pompázhat az épület, nagyszerű idegenforgalmi lehetőséget is rejt – fogalmazott Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke: „Gyakorlatilag az a rendeltetés, amit a felújítás pillanatában a döntéshozók szántak neki, az ki fog teljesedni. Ugyanis ennek a felújított zsinagógának szakrális jellege lesz. Amit a mai nappal szerez meg azzal, hogy a Tórák bekerülnek a Tóraszekrénybe. Illetve lesz neki egy közéleti és idegenforgalmi tartalma is. Amit már a megnyitó óta próbálunk a köztudatba beépíteni. Azt látom, hogy elég nagy az érdeklődés a zsinagóga irányába.”

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke kiemelte: örömmel tölti el, hogy Szerbia és Magyarország segítségével Európa második legnagyobb zsinagógája úgy tündököl, mint megnyitása pillanatában. „Amit itt látunk, az egy fantasztikus dolog. Külön ízt ad a dolognak, hogy két kormány összefogásával újult meg a szabadkai zsinagóga. A valamikori történelmileg mondott Magyarországnak volt a második legnagyobb zsinagógája. A Dohány utcai az első, a második a szabadkai és a harmadik a szegedi. Egy fantasztikus épületet újítottak itt fel. A szerb és a magyar kormány közösen. Úgy gondolom, hogy ez Európának is példát adhat, hogy így kell csinálni.”

Az újraavatott zsinagógában a Jeruzsálemi Kántor Kórus adott koncertet.