U SUBOTIČKOJ BOLNICI OBAVLJENA PRVA INTERVENCIJA AKUTNOG INFARKTA MIOKARDA

U angio sali Opšte bolnice juče u popodnevnim časovima po prvi put odrađen je akutni infarkt miokarda. Pacijentkinji iz Subotice (1963) ugrađen je stent, njeno stanje je stabilno i uspešno se oporavlja u subotičkoj bolnici.

Proceduru je izveo dr Saša Dželebdžić, pod nadzorom dr Slobodana Puškara, direktora Opšte bolnice, i iskusnog interventnog kardiologa Svetozara Srdića, a uz pomoć tima mladih lekara, instrumentarki i tehničara.

Do sada smo radili infarkte, koji jesu bili životno otežavajući, ali je ovo prvi STEMI akutni infarkt koji smo izveli. On podrazumeva što kraće vreme od početka tegoba, odnosno bola u grudima do ulaska balona u koronarnu arteriju i otvaranja te zapušene arterije“, objašnjava dr Saša Dželebdžić. – U pitanju je bio jedan jak infarkt, koji je pretio životu pacijentkinje, ali zahvaljujući koordinaciji sa ekipom Hitne pomoći, koja je brzo reagovala, mi smo na vreme sve pripremili tako da je, bez zadržavanja, direktno ušla u salu, gde smo joj otvorili arteriju i ugradili stent najnovije generacije. Pacijentkinji je odmah posle intervencije bilo bolje, stanje joj je stabilno i ukoliko sve bude u redu, planiramo za nekoliko dana da je pustimo kući.

Do sada su se ove intervencije radile u Institutu u Sremskoj Kamenici, a često je znalo da prođe i po nekoliko sati od tegoba do zbrinjavanja pacijenta. Zahvaljujući nedavno otvorenoj angio sali u subotičkoj bolnici, ovoga puta je od prvih tegoba do ulaska u salu prošlo oko dva i po sata, nije se gubilo vreme jer je jako značajno da se intervencija uradi što pre, u tim „zlatnim satima“.

„To je jako važno, jer smo uspeli ne samo da spasimo, nego da se izbegnemo invalidnost, da se posle rehabilitacije pacijent vrati redovnim aktivnostima, porodici i poslu“, naglašava dr Dželebdžić. – Najvažnija i primarna je prevencija, zdravi stilovi života, a ukoliko već dođe do ovakve situacije, pacijentima poručujemo da nijedan bol u grudima ne sme da čeka, da odmah treba da se jave lekaru da se utvrdi da li je u pitanju infarkt i da se na vreme reaguje i spasi život. Za miokard je najvažnije vreme!

Kako objašnjava dr Svetozar Srdić, ova i slične intervencije rade se u katetarizacionoj sali, koja je predviđena da obavlja usluge iz interventne kardiologije.

Kod pacijenata, kakav nam je došao juče, sa zapušenom arterijom, vidi se najveći benefit ovakvih intervencija jer je minutaža je najbitnija. Pacijent odavde izlazi sa „popravljenom“ srčanom arterijom, ugrađenim stentom, bez ikakve štete po srčani mišić. To je najveći uspeh, da ne dozvolimo štetu na srčanom mišiću, koja se dešava kada prođe dosta sati“,  naglašava dr Srdić.

Izvor: Subotica.com