СУДОВИ ОПРЕЧНО О БАНКАМА Српско правосуђе није јединствено у ставу о томе да ли банке имају право наплате обраде кредита

У нашем правосуђу уочена је одавно појава да судови различито пресуђују о истој ствари. Апелациони суд у Београду правоснажном пресудом из децембра прошле године ставио је до знања да је провизија за обраду кредитног захтева неоправдано наплаћен трошак банке од клијента, док други судови на нижим инстанцама и после тога доносе пресуде у корист банке, с образложењем да се то њено право заснива на закону, и одбијају тужбене захтеве клијената, наводи „Политика“.

Последњи пример је Привредни суд у Нишу, који је, обрнуто, донео пресуду у корист банке коју је клијент тужио тражећи повраћај накнаде на име обраде кредита.

С обзиром на то да се, под окриљем удружења „Ефектива”, многи одлучују да туже банке и траже да им „банка врати неоправдано узет новац” и да је поднето већ више од две хиљаде таквих захтева, намеће се питање да ли се може догодити да неки клијенти банака буду обештећени, а неки не.

Очигледно да ће у судској пракси шаренила и даље бити.

Извор: Политика.