СУНЦЕ И ВИНО ЗА НОВУ ГОДИНУ

Након новогодишње ноћи и незаборавног дочека на Страдуну, упутили смо се из предивног Дубровника. Пролазимо крај стабала наранџи, маслина, чокота винограда. Љубитеља сунца које је и нас својом топлином призвало са севера, из Војводине и Србије. Виђамо палме и слушамо о начину узгоја и орезивања како би постале џиновске и праве. Код градића Стон, познатог по најдужем каменом зиду у Европи, улазимо на полуострво Пељешац, а одатле бродићем прелазимо до острва Корчуле.

Средњовековни стари град Корчула одише приморским шармом, природним лепотама и богатим културно историјским наслеђем. Разгледамо Катедралу светог Марка, трг са већницом, Градска врата, кулу Ревелин. Откривамо легенде сачуване у камену и уским улицама. Иако се званично још увек воде полемике око места рођења Марка Пола, да ли је то Венеција или Корчула, овде се то питање не поставља. Са сигурношћу нам водич показује остатке куће овог венецијанског трговца и истраживача, једног од првих Европљана који су путовали Путем свиле до Кине. 

Ходамо степеницама и слушамо причу о настанку чувене Оливерове Скалинаде. Омиљени певач и аутор био је родом са Корчуле, из Вела Луке. Отмени тргови и уске улице, морска обала и палме, довољан су разлог да пожелимо да поново дођемо. Кажу да је најлепше након летњих гужви и врућина, у септембу или октобру.

Пут нас води у Винарију Матушко, једну од најпознатијих у региону. Љубазношћу домаћина прошетали смо подрумом и уз кришке сира и хлеба испробали њихова најпознатија вина. Пошип, бело вино изузетно воћног укуса, савршено за летње врућине, уз лагану храну. Плавац мали, од сорте која прекрива континентални део Пељешца. Црно, стоно, свакодневно вино које се пије целе године. Смештено на 400 м надморске висине, у клими са пуно кише и ветра. На квалитетној земљи, али услед недостатка сунца лагано за пиће.

Дингач је њихов главни производ, то је вино од сорте Плавац мали, али са регије Дингач. Ова мала регија заштићена је Женевском конвенцијом. Разлог за то налази се у феномену троструке инсолације. Сунце цели дан удара у грожђе, са три различите стране у истом тренутку. Са неба, рефлексијом од мора на грожђе и од белог камена са којег ово грожђе расте. Ова појава је јако ретка у свету, само мали део Португала и Аргентине има овакве услове, и због тога је квалитет ових вина врхунски. То је хрватски краљ црних вина, најпознатији и најнаграђиванији, производи се у пет врста. Тешко вино високих алкохола, које се пије уз јаку и зачињену храну, идеално за празнике.

Дегустацију завршавамо слатким десертним вином Прошек, које се прави од осушеног црног или белог грожђа, са великим процентом алкохола. За крај и успомену купили смо понеку флашу свако по свом укусу, желећи да продужимо овај доживљај. Да понесемо на север мало далматинског сунца спакованог у опојни напитак врхунског квалитета.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.