СУНЦОКРЕТ У КВАЛИТЕТНОМ РОДУ

Време после киша прија свим окопавинама: кукурузу, сунцокрету, соји, засејаним у Поморавском округу на више од 50.000 хектара.

Како је за Тањуг рекао стручни саветодавац за ратарство Пољопривредно стручне саветодавне службе Миодраг Симић, код кукуруза, традиционално најзаступљеније житарице у овом делу Србије, засејаног на око 45.000 хектара, „оплодња се завршава у идеалним условима“.

Сунцокрет је ове године засејан на око 4.500 хектара, нешто више него лане, јер су мање површине биле под пшеницом, и после ових киша је кренуо у интензиван раст и формирање главица, објаснио је Симић.

„Када је реч о сунцокрету, он није традиционално најзаступљенија култура у Поморављу, Ресави и Левчу, као кукуруз или пшеница, али му се пољопривредници последњих година враћају. Кроз наше огледе са индустријским уљаним културама, сунцокретом и сојом, показало се да им погодује ово подручје“, рекао је Симић. Саветујемо људима да сеју више сунцокрета и има помака, а ове године се очекује и да има мало бољу цену, додао је он.

Исто је и са сојом која је у веома добром стању, а засејана је на око 1.200 хектара, додао је овај искусни пољопривредни стручњак.

Извор: Блиц