SUŠENI ČERI PARADAJZ U ULJU – RECEPT IZ SOMBORA

Nakon 15 godina proizvodnje rasada, dva Somborca su odlučila da se isprobaju u zimnici, kombinujući čeri paradajz i ulje.

Davor Demonja i Igor Olujić iz Sombora tvorci su zanimljive zimnice – sušenog čeri paradajza u ulju. Oni se oko 15 godina bave proizvodnjom rasada, a sada su odlučili da krenu u novu proizvodnju. Čeri paradajz su odabrali jer je, prema njihovom mišljenju, najbolji za sušenje.

„Od semena, rasada, odgajanja zdrave biljke, ploda – sve je naša proizvodnja. Prošla godina bila je početak, ispitivanje tržišta, isprobavali smo razne recepte i došli do onoga što mislimo da je najbolje. Čeri paradajz odabrali smo zbog njegovog ukusa, koji je bolji od običnog paradajza“, kaže Demonja za RTV.

Nakon eksperimentisanja, odlučili su da to bude sušeni čeri paradajz u mešavini maslinovog i suncokretovog ulja. Olujić objašnjava tehnologiju proizvodnje:  „Paradajz se prvo suši i onda se takav,  sa uljem i još nekim našim tajnim dodacima, pakuje u teglice. Prvo smo probali samo sa maslinovim uljem, ali ono je jako i preuzme ukus paradajza, pa smo se odlučili za kombinaciju suncokretovog i maslinovog ulja“.

Davot i Igor su već poslali svoje proizvode na doređene adrese i uspostavili prve kontakte, pa se nadaju da će njihov čeri paradajz u ulju zadovoljiti ukuse i van granica naše zemlje. U asortimanu imaju čeri paradajz u ulju sa začinskim biljem, sirom i pikant.

Izvor: RTV