СУСРЕТ ДИРЕКТОРА ЦАРИНСКИХ АДМИНИСТРАЦИЈА СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ

Истовремено са одржавањем пете заједничке седнице Влада Републике Србије и Мађарске 15. априла 2019. године у Суботици, на  граничном прелазу Хоргош одржан је састанак високих делегација царинских администрација две земље.

Делегације предвођене директорима, Милошем Томићем и Кристофом Петером Бакаијем, су посебну пажњу посветиле пропусној моћи српско-мађарских граничних прелаза, а нарочито највећима од њих – Хоргошу и Келебији.

У разговору је констатовано да је сарадња две царинске администрације коректна, али да простора за њено унапређење има, те да би у том погледу могла да се успостави бржа размена података у реалном времену што би допринело ефикасности обе службе.

Пошто је на српској страни примећено да често долази до застоја, нарочито теретних возила, услед појачаних контрола које спроводе мађарски органи, Управа царина Републике Србије је предложила да се те контроле спроводе у краћем временском периоду, да се убрзају или, уколико је могуће, да се повећа број трака на улазу у Мађарску.

Делегација Управе царина Србије је објаснила мађарским колегама да се царинска служба врло често суочава са незадовољством привредника и превозника због вишечасовних чекања на граници која лоше утичу на позитиван привредни амбијент који Србија покушава да креира и стимулише.

С обзиром да се према појединим проценама општи билатерални односи Србије и Мађарске налазе на историјском максимуму, што се то огледа и у заједничким седницама Влада две земље, очекује се да убрзо дође до конкретних помака када је пропусна моћ границе у питању.

Поред заједничких напора на смањењу гужви на граничним прелазима, значајна пажња посвећена је и тренутној ситуацији у развоју инфраструктуре на заједничким граничним прелазима, са посебним освртом на пругу Будимпешта-Београд која је од стратешке важности за иницијативу „Једна зона, један пут“, јер нова пруга може имати централну улогу на западном крају Новог пута свиле.

Обе стране су сагласне да том пројекту треба пружити максималну подршку, поједноставити процедуре и убрзати све остале аспекте неопходне да се ревитализује ова деоница пута између две земље и тако обезбеди стратешки положај за проток робе кинеских фирми које ће велики део робе намењене Европи из пирејске луке развозити железницом по континенту.

Плодан сусрет директора две царинске администрације за тему је имао и упознавање са опремом за скенирање на српско-мађарској граници у циљу бржег и ефикаснијег прегледа камиона и возова, као и друге теме из области контроле примене царинских прописа.