У СУСРЕТ ОБЕЛЕЖАВАЊУ СТОГОДИШЊИЦЕ ПРИСАЈЕДИЊЕЊА

Руководство Градског одбора Српске радикалне странке Нови Сад обавестило је јавност да у текућој 2018. години, планира низ активности којима ће на адекватан начин бити обележена стогодишњица од присаједињења Бачке, Барање и Баната матици Србији на Великој народној скупштини Срба, Буњеваца и осталих Словена, одржаној 1918. године, у Новом Саду.

                „Ми српски радикали смо наследници традиције великог Јаше Томића и његове супруге Милице Томић и радо од заборава чувамо успомену на славне новембарске дане, када је, тачно пре сто година, славна ослободилачка српска војска стигла и у наш град и донела дуго очекивану слободу. Историјска истина је да су кључну улогу у присаједињењу ових крајева матици Србији одиграли управо српски радикали, предвођени Томићем, а да је њихова идеја да сав српски живаљ живи у једној јединственој и заједничкој држави аманет кога се не смемо одрећи“- истакла је Марина Недељковић, одборник Српске радикалне странке у Скупштини Града Новог Сада.

Српска радикална странка планира низ активности, трибина и манифестација током читаве текуће 2018. године, како би цела ова година протекла у знаку сећања на великане наше прошлости и једну од кључних историјских одлука која је пресудно утицала на даљи ток наше историје.

„За нас је од посебне важности тзв. „женско питање“ које се отвара са улогом и значајем Милице Томић и осталих шест жена које су управо на овој скупштини први пут у историји модерне Европе имале право гласа. Милица Томић, супруга радикалског првака Јаше Томића, представља прави светао пример шта реч феминизам треба да представља, а ми српски радикали данас предлажемо да се, поред спомен плоче жени која је одиграла једну од најважнијих историјских улога на територији нашег града, у породичној кући Томића, у Дунавској улици, отвори Музеј штампе. Управо у тој кући се пре тачно једног века штампала радикалска „Застава“ под будним оком Јаше и Милице, а отварањем овог музеја на најбољи начин ћемо сачувати од заборава сећање на славне великане нашег града и српске историје.“ – закључила је Марина Недељковић.