СУТРА „КУРЗОВИНА ФЕСТ“ У ОГАРУ

Четврти „Курзовина фест“ биће одржан у суботу, 2. октобра, у дворишту етно куће Аксентијев кућерак у Огару. Организатор манифестације је Туристичка организација општине Пећинци, под покровитељством Општине Пећинци и Министарства за бригу о селу, а овогодишња манифестација се реализује у оквиру програма Министарства „Михољски сусрети села“.

„Курзовина фест“ посвећен је једној од најзаступљенијих традиционалних сремских пољопривредних култура – кукурузу, а кроз причу о кукурузу и кукурузовини чува сећање на народно стваралаштво, на старе и уметничке занате, све то у аутентичном амбијенту Аксентијевог кућерка, најстарије очуване сеоске куће у Срему.

Организатор је и ове године припремио богат програм. Од презентације народног стваралаштва, преко такмичарског дела програма, интерактивних едукативних радионица, ревијалног и забавног програма, до дегустације традиционалних кулинарских специјалитета од кукуруза, сви узрасти посетилаца имаће прилику да пронађу садржаје који ће их заинтересовати и забавити.

„Курзовина фест“ се савршено уклапа у програм Министарства за бригу о селу „Михољски сусрети села“, у оквиру којег се ове године реализује, а који је покренут са циљем обогаћења друштвеног и спортског живота становника у селима и неговања традиционалног начина живота и културно – историјског наслеђа.

Суорганизатори манифестације су Месна заједница Огар, Удружење жена “Огарчанке”, Удружење грађана “Огарнизација” и Удружење пољопривредних произвођача општине Пећинци, уз логистичку подршку пећиначког Културног центра.

ПРОГРАМ:

12.00 – 12.15 Дочек деце школског и предшколског узраста

12.15 – 13.00 Радионица „Михољски колаж“ (радионицу води учитељица Наташа Исаков)

13.00 – 13.30 Радионице за децу, по избору:

а) пустовање вуне (радионицу воде Јасмина Поповић и Љиљана Бабић)

б) шарање тикви (радионицу води Ана Антонин)

13.30 Постављање штандова удружења жена

13.30 – 14.00 Такмичења за децу, по избору:

а) игра мице

б) прављење чардака од чокања

14.00 Свечано отварање манифестације

Поздравна реч организатора

Председник општине Синиша Ђокић отвара манифестацију

14.15 – 15.15 – наступ Летеће гитаре (Бранимир Бане Росић) и деце рецитатора (4.разред из Огара)

15.15 – 16.00 Наступи фолклорних састава из Доњег Товарника, Пећинаца, Шимановаца и Купинова, песника из Деча и вокалне солисткиње Анастасије Максић.

16.00 – 16.30 Такмичења за учеснике и посетиоце

а) ручно брање кукуруза

б) ручно круњење кукуруза

ц) избор највећег клипа кукуруза

16.30 – 17.00 Проглашење победника

17.00 Послужење за учеснике

17.30 – 19.30 Рок концерт групе „Матрикс“

Извор: Општина Пећинци