СУТРА ПОЧИЊУ 5. ДАНИ ЗМАЈЕВА

У част Змаја Огњеног Вука, српског деспота, легендарног ратника, владара и последњег правог средњевековног витеза српске традиције, и у част тврђаве Купиник у којој је столовао пре више од 500 година, почетком септембра ће под бедемима Купиника бити одржани 5. Дани змајева.

Овогодишња манифестација витештва, витешке културе и традиције Средњег века “Купиник – Дани змајева” ове године трајаће два дана, 8. и 9. септембра, а по речима Перице Одобашића, археолога и председника Удружења “Зелени поглед”, посетиоци ће бити у прилици да на тренутак доживе средњевековни дан кроз бројне садржаје и визуална сценска дешавања, али и средњевековну ноћ.

Он додаје да овогодишња манифестација пета по реду, представља мали јубилеј, као и да је почетак заказан за петак, 8. септембар, од 17.00 часова, када ће на бедемима Купиника бити представљен Змајевац – заветни мач чувара Купиника.

“Много је симболике у нашој богатој традицији, што ће посетиоци и видети кроз представљање Змајевца, као и касније током вечери, а посебно сутрадан, у суботу, када ће бити у прилици да шетају средњевековним селом, друже се са витезовима, испробају у стреличарству и слично. Желимо пре свега да наши посетиоци доживе тренутак пуног сјаја Купиника, а не моменат борби и разарања. Пре 502 године Купиник је попут Екскалибура враћен у мочвару из које је изникао и препуштен зубу времена, али је зато пре 555 година био у пуном сјају, јер је тада бедемима Купиника, последње престонице средњевековне Србије, шетао легендарни Змај Огњени Вук” – рекао нам је Одобашић.

Након представљања Змајевца, следи свечано отварање дводневне манифестације, а програм је обогаћен концертом Етно групе “Искон” из Суботице који наступају у оквиру Пећиначког културног лета у организацији Културног центра. Након тога почињу Змајеве ватре пред Купиником, а посетиоце, како су најавили организатори, очекује и изненађење на крају вечери.

У суботу, 9. септембра, од 11.00 часова, под бедемима Купиника започиње средњовековни дан. У оквиру средњевековног села биће приказан живот кроз витешке борбе, пешадијско стреличарство, коњичко стреличарство, а биће организоване и радионица калиграфије, ковачка радионица, радионица израде мозаика, радионица средњевековног сликарства, уз средњевековни плес и средњевековну кухињу, док ће витезови посетиоцима представити средњевековно наоружање и опрему.

Манифестацију организују Удружење “Зелени поглед” из Купинова и Удружење за неговање старих заната и вештина Бели орлови, у сарадњи са Агенцијом за развој општине Пећинци, Туристичком организацијом општине Пећинци и Културним центром Пећинци. Генерални покровитељ је Општина Пећинци.

Извор: Општина Пећинци