SVA PEĆINAČKA NASELJA U JEDNOM NAMESNIŠTVU

Juče je u hramu posvećenom prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja u Pećincima, na večernjem bogosluženju, proglašeno Arhijerejsko namesništvo pećinačko, a jerej Bojan MIjanović postavljen je za Arhijerejskog namesnika pećinačkog. Bogosluženju su prisustvovali predstavnici opštine Pećinci na čelu sa predsednikom mr Željkom Trbovićem, sveštenici sa teritorije naše opštine, predsednici crkvenih odbora i Saveta mesnih zajednica, arhijerejski namesnici eparhije Sremske, direktori javnih ustanova i preduzeća, izaslanik episkopa sremskog gospodina Vasilija i brojni građani pećinačke opštine.

Kako je rečeno u dopisu episkopa Sremskog gospodina Vasilija, u saglasnosti sa crkvenim sudom Eparhije Sremske i eparhijskim upravnim odborom Eparhije Sremske, a po ustavu Srpske pravoslavne Crkve, formirano je novo Arhijerejsko namesništvo pećinačko, sa sedištem u Pećincima od 1. juna 2019. godine. Izuzimaju se crkvene opštine iz Arhijerejskog namesništva zemunskog: Ašanja, Obrež, Kupinovo, Deč, Karlovčić i Šimanovci; iz Arhijerejskog namesništva staropazovačkog izuzimaju se: Pećinci, Sibač, Popinci, Prhovo i Sremski Mihaljevci; iz Arhijerejskog namesništva rumskog izuzimaju se: Brestač, Subotište, Donji Tovarnik i Ogar. U formiranje novog Arhijerejskog namesništa ulaze sledeće crkvene opštine: Pećinci, Ašanja, Brestač, Subotište, Donji Tovarnik, Ogar, Sibač, Popinci, Prhovo, Sremski Mihaljevci, Obrež, Kupinovo, Deč, Karlovčić i Šimanovci.

Kako nam je tim povodom rekao pedsednik Trbović, ovim proglašenjem Arhijerejskog namesništva opština Pećinci postaje jedna celina i u crkvenom smislu, što je svakako olakšica, jer će od sada komunikacija između Opštine i crkve, umesto sa tri namesništva, ići direktno preko jednog, našeg pećinačkog.

Uvođenje u dužnost jereja Bojana Mijanovića izvršio je Arhijerejski namesnik staropazovački jerej Mile Jokić, koji je tom prilikom rekao da je ovo značajan dan za pećinačku opštinu.

„Čuo sam da su Pećinci lider u ekonomskom napretku i razvoju, a od danas pećinačka opština je lider i u duhovnom napretku i razvoju. Rekao bih da je ovo je istorijski trenutak za pećinačku opštinu i istoriju naše crkve staru 800 godina. Njegovo preosveštenstvo episkop Sremski gospodin Vasilije doneo odluku da se osnuje novo namesništvo pećinačko, sa sedištem ovde u Pećincima. Ima dosta razloga za to, a budući da dosta mesta, parohija gravitira upravo ka sedištu u Pećincima što se tiče građanskog dela, prirodno je bilo da se osnuje ovde namesništvo i da sve teče, što se tiče parohija, preko namesnika, a ko bi drugi bio namesnik nego upravo jedno divno, dobro, čestito dete koga sam uveo ovde u dužnost u novembru 2010. godine. Otac Bojan Mijanović, mlad po godinama, ali iskusan po onome što je do sada postigao“ – rekao je jerej Mile Jokić.

Pečinački jerej Bojan Mijanović je rekao da mu je ukazana velika čast od strane episkopa Sremskog gospodina Vasilija da postane prvi pećinački Arhijerejski namesnik .

„Ovaj dan je veliki, jer veliki projekti koji su započeti na teritoriji naše opštine, u vidu obnove naših hramova, gradnje parohijskih domova, gradnje drugih crkvenih objekata i zdanja. Sve to je pokazalo našem Arhijereju, da na teritoriji naše opštine postoji potreba za institucijom kao što je Arhijerejsko namesništvo pećinačko. Veliki doprinos u ovoj značajnoj odluci našeg vladike, dala je i naša lokalna samouprava, jer naš episkop je prepoznao spremnost i veliki doprinos naše opštine Pećinci u svim projektima koje je crkva radila do sada, a nadam se iskreno da će crkva od sada još bolje i lakše obavljati svoje dužnosti, a sve uz pomoć opštine Pećinci. Ja kao Arhijerejski namesnik pećinački lično ću se truditi, da sa svojom braćom sveštenicima budem na korist svim našim vernicima u svim mestima naše opštine“ – kazao je prvi Arhijerejski namesnik pećinački jerej Bojan Mijanović.

Izvor: Opština Pećinci