ШВАЈЦАРСКИ СТИЛ НА ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ СТАНИЦИ

Изложба швајцарског графичког дизајна насталог педесетих и шездесетих година прошлог века, отворена је 17. септебра 2019. у холу Железничке станице у Новом Саду. Изложено је преко 300 плаката, флајера, магазина и омота за плоче а може се погледати до 15. октобра.

Изложба је реализована у оквиру програма „Калеидоскоп културе” Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе а са жељом да се активирају многу градски локалитети. Железничка станица је пројектована у стилу модерне, који је настао у истом периоду када и швајцарски стил.

По речима програмског директора Немање Миленковића, „Калеидоскоп културе” спаја локације и програме с тим да ће 2021. сви Новосађани бити домаћини престонице културе, подсетивши на управо минуле, као и програме у најави.

Извршна директорка ПДП конференције (принт, дизајн, фотографија) Дајана Вујаклија сматра да је јако важно улагати у едукацију младих дизајнера као и да је ово осврт на поље дизајна у једном друштвеном и глобалном контексту.

Изложбу је отворио познати графички дизајнер и креатор лајфстајл бренда „Футро”– Славимир Стојановић Футро, нагласивши да је фристајл правац – реакција на модернистичке реакције.

Иако је време отварања изложбе најављено за симболичних 20.21, ово због кашњења није испоштовано, па бисмо могли нечега и да се придржавамо, бар кад је швајцарски стил у питању.

За Војвођанске, текст и фото: В. Раонић;