СВАКЕ ГОДИНЕ ПОМЕРАЈУ ГРАНИЦЕ

Друштво за неговање народне традиције “Пећинци”, најстарије фолклорно друштво у пећиначкој општини основано 1981. године, одржало је 28. јула традиционални Видовдански концерт, на којем се 150 чланова Друштва представило са старим али и новим кореографијама, у извођењу сва четири ансамбла – најмлађи (школа фолклора), дечји ансамбл, припремни и први извођачки ансамбл.

Скоро два сата, на платоу споменика палим борцима и жртвама фашизма у центру Пећинаца, бројна публика била је прилици да ужива у комплетном репертоару Пећинчана, али и да премијерно види кореографију “Игре из Бујановца”, која је, како нам је рекао Лазар Јовичић, председник Друштва, први пут изведена на фестивалу “Џивџан фест” у Врњачкој Бањи почетком јуна.

“Веома сам задовољан јер нас је време послужило, а бројна публика нас је здушно подржала, што је јасан показатељ да нешто радимо добро. Ове године успели смо, захваљујући Општини Пећинци, да обезбедимо и нову сценографију, што свакако доприноси лепшем угођају, како нашој публици, тако и нама који смо на сцени” – рекао је Јовичић.

Кореографијом Срем започео је двочасовни Видовдански концерт, да би се затим на сцени ређале кореографије из целе Србије. Богатсво наше традиције, песме, музике и игре приказано је на најлепши начин, а кореограф и уметнички руководилац Владимир Радоњић сматра да су управо свих 150 чланова који су учествовали на концерту јасан показатељ да ДННТ Пећинци иде у правом смеру.

“Већ пуних 18 година радимо заједно и растемо. Тренутно су код мене деца мојих првих чланова, што је заиста посебан осећај али и право богатство, јер смо сви заједно толике године прошли много тога лепог, али и тужног нажалост. Сваке године се трудимо да направимо нови корак напред, да померамо границе и задовољимо не само нашу публику него и нас саме, којима фолклор, музика, песма и игра, значе живот. Наравно, све то не бисмо успели без огромне подршке коју добијамо од наше Општине, родитеља и пријатеља нашег друштва” – казао је Радоњић.

Он додаје, да је кореографија “Игре из Левча” упрошћена и прилагођена за овај Видовдански концерт због учешћа великог броја чланова.

“У једном тренутну, за кореографију Левач, на сцени је било 74 наших младих чланова, и то је податак који говори сам за себе – они су будућност пећиначког фолклора” – нагласио је Радоњић, који је поред 18 година проведених у Пећинцима, упоредо и члан Ансамбла народних игара и песама “Коло” пуних 25 година.

На традиционалном Видовданском концерту наступили су и гости из Смедеревске Паланке Културно-уметничко друштаво “Гоша” и Певачка група “Златно звонце” из Сурчина, а пећиначке фолклораше након Видовданског концерта очекује кратка пауза, да би затим наступили крајем јула на отварању Пећиначког културног лета. Након тога, у августу очекује их путовање у Бугарску.

Извор: Општина Пећинци