„СВАКО ДЕТЕ ИМА ПРАВО ДА ОДРАСТА ЗДРАВО“

У Основној школи „Петар Кочић“ у Накову, одржане су контролне активности у оквиру пројекта под називом „Свако дете има право да одраста здраво“. Програм у наковачкој школи којим је обухваћен 31 ученик, спровели су представници покрајинских секретаријата за здравство, образовање и спорт у виду медицинских и физичких провера ученика 3, 4. и 7. разреда, а догађају су присуствовали Драган Пецарски, члан Градског већа за спорт и омладину и Валентина Мицковски, чланица Градског већа за културу и образовање.

“У недавно усвојеној Стратегији развоја спорта Града Кикинде, акценат је на моторичким способностима и стручном раду са млађим узрастима. Овај пројекат је веома значајан, посебно у руралним срединама, где се деца мање баве спортом. Кроз више часова физичког васпитања, сигруно ћемо имати боље резултате када је у питању здравље деце“, рекао је Пецарски.

Пилот пројекат, који би требало да заживи од наредне школске године, подразумева да деца сваког дана имају часове физичког и здравственог васпитања, као вид неговања здравља и јачања психофизичке кондиције:

“Од септембра ће се у основним школама часови физичког повећати са три на пет пута недељно, а у средњим са два на четири“, додао је др Бранислав Страјнић, шеф Одељења за спортску дијагностику Покрајинског завода за спорт и медицину.

Јесенас су урађена прва тестирања, у међувремену су деца имала појачане активности, у смислу додатних часова физичког, тако да’се очекују позитивни резултати:

“На почетку реализације пројекта, обављен је комплетан медицински преглед деце, од вађења крви до ЕКГ-а, као и провера физичких способности. Након тога је координаторка пројекта, наставница физичког, реализовала кроз часове различите активности, а потом је урађен контролни преглед деце“, појаснила је Љиљана Јањиловић, директорица ОШ „Петар Кочић“.

“Ученици седмог разреда су после подне, у данима када немају физичко, радо долазили, вежбали и задовољни и насмејани излазили из сале“, надовезала се Јелена Банић, наставница физичког и здравственог васпитања у ОШ „Петар Кочић“.

Извор: Град Кикинда