ЗА СВАКУ ДРЖАВУ НАЦИОНАЛНО СЕМЕНАРСТВО ПРЕДСТАВЉА И НАЈВЕЋЕ НАЦИОНАЛНО БЛАГО

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић данас је на Златибору отворио Саветовање агронома и пољопривредника Србије и Републике Српске и поздравио учеснике пратећег Симпозијума „Пољопривредна техника“ и при томе нагласио да без достигнућа науке и струке нема ни профитабилне пољопривредне производње.

Саветовање агронома и пољопривредника, у организацији Института за ратарство и повртарство у Новом Саду, представља традиционално место окупљања пољопривредних произвођача, врхунских стручњака и агронома, као и представника образовних и надлежних државних институција.

Радојевић је указао на дугогодишњу интеракцију стручњака Института за ратарство и повртарство са пољопривредним произвођачима и истакао да се савремена пољоприведна производња налази пред многим изазовима, као што су појаве нових штетних организама и све присутније глобалне промене, што изискује даљи рад стручњака на селекцији, оплемењивању и стварању нових сорти и хибрида повећане отпорности.

Он је рекао да не треба заборавити да за сваку државу национално семенарство представља и највеће национално благо које треба очувати и унапредити заједничком синергијом свих запослених у Институту и надлежних државних органа, без обзира на отвореност тржишта и присутну конкуренцију у овој области. Препоручио је произвођачима да користе искључиво декларисана семена чиме осигуравају високе и стабилне приносе биљне врсте и њен генетски потенцијал за родност.

Учествујући на симпозијуму „Пољопривредна техника“, Вук Радојевић је истакао да се савремена пољопривредна производња више не може реализовати без различите и квалитетне погонске и прикључне механизације. Он је навео да је, према статистичким подацима, просечна старост пољомеханизације у Србији преко две деценије, те да са таквим стањем не можемо бити задовољни, јер то онемогућава продуктивнију и економичнију пољопривредну производњу, а самим тим и већу конкурентност пољопривредних газдинстава.

Руководећи се тиме, Покрајинска влада је, преко Секетаријата, аграрним буџетом за 2017. годину по први пут уврстила аграрну меру суфинансирања набавке нове погонске и прикључне механизације, где су опредељена средства за ту намену била у износу од 156 милиона динара.

Нагласио је да је та аграрна мера препозната и уведена не само у циљу да би се обновила застарела механизација, већ имајући у виду и чињеницу да ће стартовањем ИПАРД програма ЕУ, ова мера подршке пољоприведницима бити онемогућена кроз националне мере.

Радојевић је још навео да су пољопривредници могли по повољним условима да купе пољопривредну механизацију преко кредитних линија Фонда за развој пољопривреде, Развојног фонда Војводине и Гаранцијског фонда АП Војводине.

Izvor: Vlada AP Vojvodine

Ostavite odgovor