SVE DUŽA LISTA PLASTIKE KOJA ĆE BITI ZABRANJENA U EU

Proizvodi od plastike za jednokratnu uptrebu, poput tanjira, escajga, slamki ili štapića za uši, biće zabranjeni u EU od 2021, sudeći prema planovima koje su velikom većinom usvojili evroposlanici. Planirano je i smanjenje potrošnje proizvoda za koje još ne postoji „zelena“ alternativa za četvrtinu do 2025.

Prema nacrtu planova koje je 24. oktobra usvojio Evropski parlament, ti proizvodi, koji čine više od 70% otpada u morima, biće zabranjeni na tržištu EU od 2021.

Na listu plastike koja će biti zabranjena na tržištu EU od 2021. evroposlanici su dodali proizvode od okso-biorazgradive plastike, poput kesa ili amabalaže za hranu od polistirena.

Istovremeno će u članicama EU potrošnja nekih proizvoda za koje još ne postoji „zelena“ alternativa biti smanjena za najmanje 25% do 2025.

Medju tim proizvodima su kutije za sendviče i palete za voće, kolače i sladoled za jednokratnu upotrebu.

Kako navodi EP, članice EU će usvojiti nacionalne planove kako bi ohrabrili korišćenje proizvoda za višekratnu upotrebu, kao i onih koji mogu da se recikliraju.

Ostali proizvodi od plastike, poput boca za napitke, odvojeno će se prikupljati i reciklirati i to po stopi od 90% do 2025.

Evroposlanici su se složili da mere za smanjenje plastičnog otpada treba da pokrivaju i duvanske proizvode, posebno filtere cigareta koji sadrže plastiku.

Cilj je da se to zagadjenje smanji za 50% do 2025. i za 80% do 2030.

Navodi se da jedan opušak može da zagadi izmedju 500 i 1.000 litara vode a ako se baci na kopno, treba mu 12 godina da se dezintegriše.

Opušci su drugi po veličini zagađivač medju proizvodima koji sadrže plastiku.

Inače, Odbor za životnu sredinu EP zalagao se za smanjenje plastične materije u filterima cigareta za 50% do 2025. i za 80% do 2030.

Ranije su se oglasili proizvođači cigareta – u Francuskoj su predstavnici Filip Morisa, BAT, JTI i udruženja proizvođača duvanskih proizvoda (AFTF) prikupljanje opušaka ocenili kao „nerealno“. Umesto toga, oni se zalažu za kampanje za podizanje svesti i protiv anti-socijalnog ponašanja, kao i za besplatne džepne pepeljare.

Članice EU takodje će osigurati da se svake godine prikupi najmanje 50% izgubljene ili ostavljene opreme za pecanje koja sadrži plastiku a cilj je da se do 2025. najmanje 15% reciklira.

Oprema za pecanje čini 27% otpada nadjenog na evropskim plažama.

Zemlje EU takodje žele da duvanske kompanije, kao i proizvojači opreme za pecanje, snose deo troškova za prikupljanje, transport i recikliranje plastičnog otpada.

„Usvojili smo jedno od najambicioznijih zakonodavstava za borbu protiv plastike za jednokratnu upotrebu. Na nama je da ostanemo na kursu u predstojećim pregovorima sa Savetom koji treba da počnu u novembru“, rekao je izvestilac Frederik Ries.

On je istakao ključni značaj zaštite mora i smanjenja cene ekološke štete od zagadjenja plastikom u Evropi koja se procenjuje na 22 milijarde evra do 2030, saopštio je Evropski parlament.

Izvor: euractiv.rs