СВЕ ШТО ЧИНИМО, ЧИНИМО ОД СРЦА

Почетком маја друштва и организације широм света обележавају дан рођења оснивача Црвеног крста Анри Динана, 8. мај, као Светски дан Црвеног крста, као и Недељу Црвеног крста од 8. до 15. маја.

Црвени крст Пећинци обележио је ове датуме под слоганом “Све што чинимо, чинимо од срца” низом активности и на тај начин, како нам је рекла секретар пећиначког ЦК Гордана Коњевић, подсетили грађане на доброчинство, солидарност и пажњу које све значе једно – хуманост и људскост.

“Указали смо, пре свега, на значај доприноса хуманијем свету свих нас. Један од начина је да будемо пажљивији, слушамо своје суграђане, обратимо пажњу на заштиту човекове околине, поклонимо своје време неком другом или пружимо директну помоћ најугроженијима. У складу са овогодишњим слоганом, од срца смо се захвалили свим учесницима квиз такмичења „Шта знаш о здрављу“, ученицима све три основне школе са територије наше општине, и уручили им захвалнице, антистрес лоптице у облику срца са знаком Црвеног крста, а сваком учеснику даровали смо књигу као најбољег пријатеља деце у том узрасту” – рекла нам је Коњевић.

Током Недеље Црвеног крста обележен је и 11. мај, Национални дан добровољних давалаца крви. Тим поводом у згради Покрајинске владе у Новом Саду уприличена је свечаност током које су уручена захвалнице и признања добровољним даваоцима за промоцију и успех у добровољном давалаштву. Захвалнице и признања уручили су покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, као и председник ЦК Војводине Дејан Укропина. Из Пећиначке општине признање је добила компанија Пери оплате из Шимановаца, а награду је примио директор Миле Бојанић.

У оквиру Недеље Црвеног крста у Културном центру Пећинци отворена је изложба ликовних и литерарних радова на тему „Крв живот значи“, ученика основних школа из Купинова и Пећинаца и корисника Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју из Суботишта.

Извор: Општина Пећинци