СВЕ ВЕЋА ПОДРШКА ДРЖАВЕ БОРЦИМА И ЊИХОВИМ ПОРОДИЦАМА

Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић посетила је 27. фебруара општину Пећинци и том приликом се састала са председником општине Пећинци, Синишом Ђокићем, и представницима бораца из ратова деведесетих година прошлог века.

Лакић је изнела податак на територији пећиначке општине има нешто више од 20 регистрованих бораца, више од 20 ратних војних инвалида и 23 погинула и нестала лица у ратовима деведесетих година.

„У новембру и децембру прошле године, према подацима општинског борачког сектора, имамо 30 нових захтева за издавање борачке легитимације. То је апсолутни успех и последица позитивне кампање коју у последњих годину и по дана води наше министарство. Борци примећују да је држава почела да води рачуна о њима. То није случај само у Пећинцима. На територији целе наше земље имамо скок у регистровању бораца. Са 25.550 бораца, колико их је било пре само годину и по дана, према јутрошњем пресеку имамо 48.450 бораца, што значи да је за само годину и по дана број регистрованих бораца скоро удвостручен“ – изјавила је Лакић и додала да је директан контак са борцима на терену прави начин да се сагледају њихове потребе, како би се наставило са поправљањем њиховог статуса.

Она је нагласила да је регистрација изузетно важна, јер на основу броја регистрованих бораца Министарство креира буџет и програме за решавање њихових проблема. Такође, носиоци борачке легитимације могу да остваре бројне погодности код друштвено одговорних компанија.

Председник Ђокић, који је и сам носилац борачке легитимације, упознао је присутне борце са могућностима да оснују сопствено удружење.

„Општина Пећинци издваја значајна средства за подршку раду свих удружења грађана на својој територији и спремни смо да обезбедимо средства и за функционисање удружења бораца. Људи који су у ратном вихору бранили своју земљу заслужују наше поштовање и локална самоуправа ће дати свој допринос у унапређењу њиховог статуса“ – поручио је председник Ђокић.

Гости и домаћини су разговарали и о могућностима подизања спомен-обележја борцима и жртвама ратова из деведесетих година са територије пећиначке општине, као заједничком пројекту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и пећиначке локалне самоуправе.

Извор: Општина Пећинци